Prim-ministrul Emil Boc le-a prezentat, sambata, reprezentantilor confederatiilor sindicale din Romania continutul acordului cu UE si FMI, precum si cel al actului normativ cu privire la masurile financiare si fiscale, care vor trebui luate in vederea punerii in aplicare a acordului. Guvernul a acceptat, in urma obiectiilor ridicate de sindicate, sa renunte la decizia de eliminare a tichetelor de vacanta si a tichetelor cadou, care era prevazuta initial in proiectul de ordonanta, transmite Rador.

Astfel, bugetarii vor beneficia anul acesta de tichete cadou si de vacanta, dar numai cu conditia incadrarii in cheltuielile aprobate cu aceasta destinatie in bugetele institutiilor respective. In schimb, autoritatile locale vor acorda tichetele numai din veniturile proprii.

Ordonanta de Urgenta care reglementeaza masurile financiare si fiscale luate de Guvern ar urma sa fie pusa, luni, in discutia Ministerului de Finante, urmand ca pana la 4 mai sa fie adoptata de Guvern si de Parlament.

Potrivit presedintelui CNSLR-Fratia, Marius Petcu, data este importanta pentru sindicate, intrucat, dupa aprobarea ordonantei si a altor masuri propuse de guvern, intre care cea privind infiintarea Fondului National de Solidaritate, se va putea discuta despre cresteri salariale.

Acestea ar putea fi de 5%, insa exista inca divergente privind salariile la care vor fi acordate majorarile, guvernul propunand ca acestea sa fie de maximum 1.000-1.200 de lei, iar sindicatele de minimum 1.600 de lei.

Pe de alta parte, reprezentantii sindicatelor au declarat ca se cauta o solutie a evitarii disponibilizarii a 5% din personalul bugetar, prevazuta de Acordul cu FMI, prin evitarea cresterii salariale la salariile mari existente in sistemul bugetar.

In textul noii OUG, prezentata sindicatelor, este introdusa si contributia de 90% aplicabila diferentei dintre salariile si pensiile obtinute de la stat si suma reprezentand indemnizatia neta a presedintelui Romaniei, precizeaza NewsIn.

In ceea ce priveste pensiile, liderul sindical a spus ca acestea vor fi indexate cu rata inflatiei, iar legea pensiilor trebuie finalizata pana la 31 decembrie 2009.

La discutiile cu sindicatele, care au avut loc sambata, la Palatul Victoria, au participat premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, si ministrul Muncii, Marian Sarbu.