Ministrul democrat-liberal al Economiei, Adriean Videanu, a declarat, vineri seara, la Craiova, ca Guvernul Romaniei este "foarte aproape" de a oferi garantia guvernamentala pentru creditul pe care producatorul american de automobile Ford doreste sa-l contracteze de la BEI, de circa 400 de milioane de euro, pentru demararea investitiilor la uzina din Craiova, transmite Mediafax.

"Suntem foarte aproape de a acorda acea garantie pentru Ford, pentru demararea procedurii investitiei. Procedurile sunt foarte avansate. Guvernul Romaniei a aprobat un memorandum privind acordarea garantiei Ford. Cu alte cuvinte, sunt procedurile legale de indeplinit. Procedurile in vederea acordarii finalmente a acestei garantii guvernamentale", a declarat Adriean Videanu.

Intrebat cand ar putea fi acordata garantia guvernamentala, ministrul Economiei a declarat: "Depinde de Ford. Guvernul Romaniei este pregatit sa ofere Fordului aceasta garantie pentru demararea in cel mai scurt timp cu putinta a acestei investitii. Pentru Craiova si Romania aceasta investitie este foarte importanta".

Videanu sustine ca solicitarea Ford a fost tratata cu "foarte mare atentie" intrucat industria de autoturisme antreneaza alte investitii pe "orizontala", avand un efect "multiplicator".

Ford va incepe in acest an la Craiova productia vehiculului comercial usor Transit Connect, iar de anul viitor constructorul va fabrica exclusiv in uzina din Romania un nou model de clasa mica, care se va alatura lui Transit Connect. Ulterior, in 2011-2012, Ford va incepe sa produca la Craiova un vehicul comercial de clasa medie.

In 19 martie, presedintele Traian Basescu anunta, la Bruxelles, ca la sfarsitul lunii viitoare este programata aprobarea de catre BEI a creditului pentru Ford, in valoare de 400 milioane de euro. Finantarea face parte din programul destinat finantarii economiilor din tarile UE, preciza presedintele. Presedintele mai mentiona ca este necesara garantia Guvernului, care trebuie sa acopere 80% din valoarea imprumutului.