Increderea maghiarilor in presedintele Traian Basescu a scazut cu 15% in acest an, fata de septembrie 2006, principalul motiv fiind ultimele declaratii ale sefului statului privind autonomia, releva datele unui sondaj de opinie realizat la comanda UDMR si dat publicitatii joi, transmite Mediafax.

Sondajul a fost realizat de catre Institutul de Cercetari Kvantum, la solicitarea UDMR, in perioada 13 februarie - 9 martie, pe un esantion de 1.910 subiecti din Transilvania, marja de eroare fiind de 2,9%.

Sociologul Kiss Tamas, coordonatorul sondajului, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca in septembrie 2006 presedintele Traian Basescu se bucura de increderea a 62% dintre maghiari, in timp ce in luna martie a acestui an numai 47% dintre etnicii maghiari mai aveau incredere in presedintele Romaniei. "Aceasta scadere este cauzata, in principal, de ultimele declaratii ale lui Traian Basescu despre autonomie", a spus Kiss.

Potrivit sondajului, o scadere similara a increderii a avut si fostul lider al PNL, Calin Popescu Tariceanu, de la 46% la 32%. Increderea in presedintele PSD, Mircea Geoana, a scazut doar cu 1%, de la 12 la 11%.

Potrivit sondajului, Traian Basescu se bucura de cea mai mare notorietate - 98,8 la suta - printre maghiari, dintre toti politicienii romani.

Presedintele Traian Basescu declara, in februarie, la finalul unor discutii cu omologul sau ungar, László Sólyom, ca in Romania nu va exista niciodata autonomie teritoriala, iar presedintele Ungariei spunea ca tara sa va continua sa sustina aceasta aspiratie a minoritatii maghiare din Romania.

Traian Basescu a fost intrebat daca este posibila autonomia teritoriala in regiunea secuiasca si cand va fi acest lucru posibil. "Referitor la termen, vi-l pot da, este «niciodata», pentru ca Romania este definita ca stat national unitar si suveran", a spus Basescu. El sublinia ca niciodata Romania nu va accepta conceptul de drepturi colective pentru minoritati, dar va sustine drepturile individuale pentru cetatenii apartinand minoritatilor.