Puii de gaina de 3-4 zile stapanesc notiuni de aritmetica, realizand adunari si scaderi ale obiectelor din jurul lor, sustin cercetatori italieni de la universitatile din Padova si Trento, intr-un studiu publicat in Proceedings of the Royal Society B. Fara vreun "antrenament" prealabil, puisorii s-au descurcat sa tina evidenta mai multor obiecte, in probleme precum 4-2=2 sau 1+2=3, informeaza Science News si BBC.

"Este prima demonstratie a faptului ca animale foarte tinere sunt capabile sa adune si sa scada", a declarat Rosa Rugani, cercetator la Universitatea din Trento. Alte animale, inclusiv primate sau caini, au demonstrat astfel de capacitati, dar ca adulti.

Testele pentru puisori se bazeaza pe tendinta acestora de a se alatura mereu grupului. Cercetatorii au plasat bile de plastic sau bucatele de hirtie colorata intr-o colivie, langa un puisor proaspat iesit din ou. Acesta trata bilele ca pe orice alt insotitor viu. La teste, puisorii se grabeau sa stea alaturi de "prietenii" bile sau bucatelele de hartie.

Intr-o prima faza, s-a observat ca ei tind sa "discrimineze" grupurile de doi in favoarea grupurilor de trei. Pe o suprafata, au fost plasate doua grupuri de bucatele de hirtie - un grup de trei, unul de doua. Puisorii au ales, in majoritatea cazurilor, grupul de trei.

In cadrul celor mai dificile teste, fiecare pui a urmarit cum sunt ascunse obiecte in spatele a doua mini-paravane. Oamenii din spatele testelor au lasat puii sa observe cum obiectele sunt mutate din spatele unui paravan catre celalalt. Pentru a alege paravanul cu cele mai multe obiecte, puiul trebuia sa urmareasca "adunarile" si "scaderile".

In 75% din cazuri, puisorii au ghicit care dintre paravane ascundea grupul majoritar. De exemplu, au fost puse patru bile in spatele paravanului 1, si doua in spatele paravanului 2. Doua bile din grupul de patru au fost mutate in grupul din spatele paravanului 2. Cei mai multi dintre pui nu s-au lasat pacaliti de grupul original de patru, asa ca s-au deplasat catre paravanul 2, care aduna acum grupul majoritar de bile.