Romanii platesc mai mult pe tigari si tutun si asta nu este o pacaleala de 1 aprilie. Astfel, accizele la produsele din tutun cresc cu 7 euro la 1.000 de tigarete, adica o crestere de 0,15 euro pe pachetul de tigari. Pretul la tigari se majoreaza cu 30-40 de bani, in functie de sortiment. Tutunul se va scumpi din nou de la 1 septembrie, cand accizele vor fi majorate cu inca 7 euro la mia de tigari, potrivit ministrului Gheorghe Pogea, citat de Radio Romania Actualitati.

Si unele tipuri de bauturi alcoolice vor fi mai scumpe in urma majorarii accizelor. Este vorba despre bauturile fermentate spumoase, in cazul carora acciza a fost majorata cu aproape 11 euro pe suta de litri. In cazul bauturilor alcoolice intermediare, accizele au fost majorate cu 14 euro pe suta de litri. In cazul bauturilor spirtoase, accizele raman nemodificate.

Punctul de pensie creste, iar peste 800 de mii de persoane vor primi pensia minima garantata

De la 1 aprilie, valoarea punctului de pensie creste de la 697,50 lei la 718,40 lei, punctul de pensie urmand sa reprezinte 42,4% din salariul mediu brut estimat pentrua acest an, de 1.693 de lei. O noua crestere a punctului de pensie este programata pentru 1 octombrie, cand valoarea acestuia va creste la 732,80 lei (43,28% din salariul mediu brut), potrivit NewsIn.

Autoritatile promisesera initial cresterea din acest an a valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, însa au revenit asupra acestei masuri, motivand ca nu sunt fonduri suficiente. Reprezentantii Finantelor spun ca punctul de pensie ar putea atinge nivelul de 45% in anul 2010.

Medicamentele romanesti se scumpesc, cele straine vor fi mai ieftine

Si medicamentele produse in Romania, eliberate pe baza de reteta, se scumpesc cu 1% din prima zi a lunii viitoare, in timp ce medicamentele straine prescrise de medici s-ar putea ieftini cu 10%, ca urmare a schimbarii modului de calcul al pretului.