Seful diplomatiei de la Bucuresti, Cristian Diaconescu, a afirmat ca Republica Moldova lanseaza acuzatii nefundamentate la adresa unui stat membru UE si a adaugat ca oficialii de la Chisinau nu au "inteles nimic din ceea ce inseamna o politica de nivel european". Ministrul roman de externe a raspuns unor declaratii facute de premierul moldovean Zinaida Greceanii, care a spus ca statul nu a introdus nici o restrictie de intrare in tara pentru cetatenii romani, negand ca printre acestia s-ar fi aflat si persoane cu cetatenie moldoveneasca.

"Este regretabil ca autoritatile republicii Moldova nu au inteles ca in relatia cu Uniunea Europeana respectarea normelor si principiilor europene nu este facultativa. Un stat care doreste sa coopereze mai strans cu Uniunea trebuie sa functioneze ca un stat de drept si sa isi asume regulile democratice si angajamentele asumate prin Acorduri, nu sa le incalce dupa cum sunt interesele de politica interna ale momentului", a spus ministrul roman intr-o declaratie pentru HotNews.ro.

"In plus, faptul ca, in acelasi timp, Chisinaul lanseaza acuzatii nefundamentate la adresa unui stat membru UE este cu atat mai regretabil si dovedeste ca nu a inteles nimic din ceea ce inseamna o politica de nivel european", a adaugat Diaconescu.

Potrivit Mediafax, premierul Republicii Moldova, Zinaida Greceanii, a declarat marti ca statul nu a introdus nici o restrictie de intrare in tara pentru cetatenii romani, negand ca printre acestia s-ar fi aflat si persoane cu cetatenie moldoveneasca. In cursul saptamanii trecute, circa 300 de cetateni romani si moldoveni au fost intorsi de la frontiera cu R. Moldova.

Duminica, ministrul roman de Externe a anuntat ca Romania cere public si oficial autoritatilor Republicii Moldova sa inceteze abuzurile indreptate impotriva cetatenilor romani.

"Am cerut colegilor de la Chisinau, prin canalele diplomatice obisnuite, explicatii" in legatura cu blocarea accesului in Republica Moldova in cazul a peste 200 de cetateni romani dar "nu am primit niciun fel de semnal, nicio clarificare", a subliniat el.

"In aceste conditii, este normal sa cerem public si oficial autoritatilor de la Chisinau sa inceteze abuzurile impotriva cetatenilor romani".