Luna aprilie aduce scumpiri, dar si cresterea pensiilor. Punctul de pensie creste, de la 1 aprilie, cu 3%, pana la 718,40 lei. Tot de la 1 aprilie, Guvernul introduce pensia minima garantata de 300 de lei. In schimb, medicamentele romanesti, tigarile si bauturile alcoolice se scumpesc de la aceasta data.

  • Punctul de pensie creste, iar peste 800 de mii de persoane vor primi pensia minima garantata

De la 1 aprilie, valoarea punctului de pensie creste de la 697,50 lei la 718,40 lei, punctul de pensie urmand sa reprezinte 42,4% din salariul mediu brut estimat pentrua acest an, de 1.693 de lei. O noua crestere a punctului de pensie este programata pentru 1 octombrie, cand valoarea acestuia va creste la 732,80 lei (43,28% din salariul mediu brut), potrivit NewsIn.

Autoritatile promisesera initial cresterea din acest an a valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, însa au revenit asupra acestei masuri, motivand ca nu sunt fonduri suficiente. Reprezentantii Finantelor spun ca punctul de pensie ar putea atinge nivelul de 45% in anul 2010.

In plus, sindicatele si ministerele Muncii si Finantelor iau in calcul elaborarea unei legi unice a pensiilor, cu scopul de a elimina discrepantele existente între pensiile mici si cele foarte mari.

In ceea ce priveste pensia sociala minima garantata de 300 de lei, de aceasta vor beneficia, de la 1 aprilie, aproape 808.000 de persoane - 455.000 de pensionari proveniti din sistemul public si 353.000 de pensionari agricultori.

De la 1 octombrie, valoarea pensiei minime garantate va creste la 350 de lei, urmand sa creasca si numarul beneficiarilor, la aproape 604.000 de pensionari din sistemul public si 477.000 proveniti din agricultura.

  • Tigari si bauturi alcoolice mai scumpe

1 aprilie aduce si scumpiri. Un pachet de tigari va costa, in medie, de miercuri, cu 40 de bani mai mult. Asta pentru ca Guvernul a decis majorarea de la 1 aprilie a accizelor la tutun cu 7 euro la mia de tigarete, iar de la 1 septembrie, cu alti 7 euro.

Accizele pentru bauturile alcoolice spumoase, cu exceptia vinului si a berii, vor fi majorate intr-o singura etapa cu aproape 11 euro la hectolitru, iar cele pentru produsele alcoolice intermediare vor creste cu 14 euro la hectolitru, ceea ce va aduce scumpiri si la bauturi.

  • Medicamentele romanesti se scumpesc, cele straine vor fi mai ieftine

Si medicamentele produse in Romania, eliberate pe baza de reteta, se scumpesc cu 1% din prima zi a lunii viitoare, in timp ce medicamentele straine prescrise de medici s-ar putea ieftini cu 10%, ca urmare a schimbarii modului de calcul al pretului.