Presedintele Comisiei Europene a declarat ca nu va da curs cererilor de ajutor venite din partea premierului Bulgariei si a spus ca problemele trebuie rezolvate de statul bulgar, informeaza Novinite. Juan Manuel Barroso a raspuns astfel premierului de la Sofia care a cerut statelor membre UE sa trimita "diplomati cu experienta" pentru a prelua "pozitii-cheie" in administratia bulgara, in scopul de a impulsiona implementarea reformelor.

Intr-o scrisoare adresata premierului Sergei Stanishev, presedintele Barroso afirma ca, mai intai, Bulgaria trebuie sa demonstreze "rezultate concrete si vizibile" inainte de a solicita din nou sprijin.

Barroso a afirmat ca "noile mecanisme institutionale sunt foarte importante pentru Bulgaria", adaugand ca o serie de state din UE "au obosit" sa tot ajute Bulgaria.

Novnite precizeaza ca din scrisoare reiese faptul ca Barroso i-ar fi transmis aceleasi lucruri lui Stanisev in cadrul unei intalniri pe care au avut-o pe 5 martie, in ziua in care premierul de la Sofia a cerut statelor membre UE sa trimita "diplomati cu experienta" pentru a prelua "pozitii-cheie" in administratia bulgara, in scopul de a impulsiona implementarea reformelor.

Intr-o declaratie anterioara, Barroso a afirmat urmatoarele: "Cooperam cu voi, am crescut aceasta colaborare, dar sub nicio forma nu ne vom substitui eforturilor care tin de guvernul, administratia si toate nivelurile statului bulgar".

Novinite mentioneaza ca propunerile guvernului bulgar "pentru scheme de cooperare specifice" cu alte state din Uniunea Europeana au fost pregatite de catre consilierii lui Stanisev, intre care si cel pe afaceri europene, Maria Markes-Pinto.