Medicii de familie vor decide astazi daca inchid sau nu cabinetele la 1 aprilie, in functie de rezultatul celei de-a doua runde a negocierilor cu Ministerul Sanatatii. Presedintele CNAS, Irinel Popescu, explica intr-un interviu HotNews.ro motivele pentru care acest acord nu se semneaza si care sunt nemultumirile medicilor de familie.

HotNews.ro: De ce refuza medicii de familie sa semneze contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate?

Prof. Irinel Popescu: Din mai multe motive. In primul rand ca bugetul alocat medicinei de familie a fost redus in acest an. Aceasta reducere este in concordanta cu reducerea globala a bugetului alocat sanatatii in 2009.

In al doilea rand, medicii de familie considera ca nu au avut suficient timp pentru a discuta cu managerii sanatatii toate clauzele contractului cadru si ale normelor la contractul cadru. Daca discutiile ar fi fost mai detaliate s-ar fi ajuns la concluzii mai nuantate pentru nevoile lor zilnice care sunt numeroase in conditiile in care traiesc si muncesc nu sunt intotdeauna cele mai propice. Problemele cu care se confrunta sunt uneori grave, sa nu uitam de singurul medic de familie pana in momentul de fata care a fost ucis bestial in timp ce isi exercita profesia.

"Nu cred ca medicii de familie responsabili cu destinele sanatatii in Romania isi pot permite sa lase populatia fara asistenta medicala primara"

In acest an se intampla discutii mai detaliate ale problemelor medicilor de familie, din pacate uneori timpul alocat unor astfel de discutii este limitat de necesitatile intrarii in vigoare ale actelor normative mentionate anterior si in virtutea carora se face finantarea la nivelul intregului sistem de sanatate din Romania. De la etapa la etapa, conditiile se pot schimba si ceea ce s-a negociat ieri, maine poate sa nu mai fie valabil. Cu toate acestea eu cred ca discutiile sunt utile si se vor finaliza cu rezultate pozitive si in niciun caz nu cred ca medicii de familie responsabili cu destinele sanatatii in Romania isi pot permite sa lase populatia fara asistenta medicala primara.

Tot bugetul sanatatii a scazut in acest an si este proportional cu ce se asteapta sa se colecteze de la populatie in virtutea sistemelor de finantare a sanatatii din Romania: casa nationala care este principalul finantator colecteaza 10,7% de la salariati din care 5,2 plateste angajatorul si 5,5 plateste angajatul iar Ministerul Sanatatii contribuie cu un supliment de finantare care conduce la un buget global al sanatatii reprezentand 3,2% din produsul intern brut.

In conditiile in care bugetul este mai mic cu 1 miliard de roni decat cel din 2008, a trebuit sa scadem finantarea fiecarui segment si medicii de familie stiu acest lucru. In urma unor negocieri care s-au purtat chiar la sediul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si la care a participat si ministrul Sanatatii, s-a ajuns la un acord prin prisma caruia scaderea este mai mica si se spera ca prin programe de preventie pe care Ministerul Sanatatii vrea sa le introduca sa se reajunga la veniturile anterioare.

Intelegem perfect nemultumirile medicilor de familie

HotNews.ro: Cum credeti ca se vor solutiona discutiile de astazi?

Prof. Irinel Popescu: Sper sa se solutioneze in mod pozitiv. Singurul lucru pe care nu ni-l putem permite este sa lasam populatia fara asistenta medicala. Intelegem perfect nemultumirile medicilor de familie, mai ales ca cei mai multi din cei care conduc ei sanatatea sunt chiar ei medici.

Dorim sa fie foarte bine inteles ca actuala criza economico-financiara prin care trece toata lumea poate sa insemne o perioada in care nu numai medicii de familie ci si cei care activeaza in orice sector vor fi supusi anumitor constrangeri bugetare.

HotNews.ro: Cum se calculeaza bugetul care este alocat unui medic de familie?

Prof. Irinel Popescu: Sunt detalii tehnice, exista puncte care se atribuie. Sunt doua segmente prin care sunt platiti medicii de familie, asa-numita plata per capita care se refera la numarul de pacienti inscrisi pe lista fiecarui medic de familie si asa-numita plata per servicii care se refera la serviciile directe oferite acestora. Raportul in momentul de fata este unul nefavorabil serviciilor per capita, aceasta creeaza un sentiment de liniste pentru asigurati, e ca la pompieri, nu trebuie sa ai incendii ca sa platesti pompierii, dar trebuie sa stii ca exista.

Medicul de familie exista si are in grija sa 1.500 de persoane. Pentru viitor exista intentia de a dezvolta mai mult plata per servicii, deoarece asta premiaza activitatea directa si curenta. Pentru fiecare se calculeaza o valoare a punctului si in functie de asta se calculeaza venitul fiecarui medic de familie.

Sistemul medical romanesc versus cel din statele Uniunii Europene

Prof. Irinel Popescu: Multe modele europene seamana cu modelul romanesc. Vorbim de fapt de sistemul de asigurari de sanatate din Romania. El a fost preluat dupa modelul german, modelul bismarkian in care cei care contribuie la bugetul de asigurari de sanatate respectiv vor primi tratamentele, serviciile medicale de care au nevoie.

Exista un pericol pe care toti finantatorii din sistemul de sanatate l-au semnalat in prezent si oricat de bogata ar fi tara respectiva, in conditiile dezvoltarii medicinei moderne si a unor procedee si terapii din ce in ce mai scumpe, aproape nicio tara din lume nu poate acoperi integral costurile acestor servicii medicale chiar si acolo unde salariile sunt foarte mari.

Sistemul de asigurari de sanatate din Germania nu merge nici el foarte bine. E nevoie de ierarhii, de prioritati, e nevoie de mecanisme de coplata, chiar minimala o data pentru a completa finantarea unei sanatati care nu este peste tot 100% finantata si nu poate fi 100% finantata si in al doilea rand pentru a disciplina intr-un fel populatia si de a evita abuzul, consumul in exces de medicamente fara justificare. Sunt probleme pe care orice sistem de sanatate si le pune.

HotNews.ro: Ce-o sa se intample daca pe 1 aprilie medicii de familie nu vor intra in cabinete?

Prof. Irinel Popescu: Eu nu cred ca o sa se ajunga la aceasta situatie. Nici nu doresc sa-mi pun o astfel de problema pentru ca nu vad cum medicii ar putea sa lase populatia fara asistenta medicala.