Stim cu totii ca avem o problema cu sistemul public de pensii in sensul ca sunt doar 4,5 milioane de angajati din ale caror contributii sunt platite peste 6 milioane de pensii. Cum putem rezolva problema? Simplu, marind varsta de pensionare.

Banca Mondiala recomanda Romaniei sa creasca varsta de pensionare. Barbatii trebuie sa iasa la pensie la 70 de ani (Ziarul Financiar)

Trebuie spus ca in 2007, speranta de viata pentru barbati era de 68 de ani iar pentru femei de 75 de ani, ceea ce inseamna ca in 2050 (cand, conform Bancii Mondiale, varsta de pensionare ar trebui sa ajunga la 70 de ani), daca speranta de viata nu creste, un barbat “mediu” va trebui sa munceasca pana la sfarsitul vietii iar cei care traiesc mai mult, vor mai sta doi ani in campul muncii, dupa care se pot bucura de pensia “generoasa” oferita de stat.

Este drept ca statul trebuie sa faca ceva pentru a evita prabusirea sistemului de pensii insa marirea varstei de pensionare ar trebui sa fie ultima optiune. Iar pana a se ajunge acolo, ar trebui “lucrat” putin la conditiile care trebuie indeplinite pentru a iesi la pensie.

Desi in acest moment, varsta legala de pensionare se apropie de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati, varsta reala de pensionare este de 52 respectiv 54 de ani, si asta din cauza pensionarilor anticipate si de invaliditate. In anii `90, pentru a nu trimite lumea in somaj, dl. Vacaroiu le-a permis multor angajati sa se pensioneze anticipat, ingropand astfel sistemul de pensii, si pe noi odata cu acesta.

Spuneam ca problema sistemului de pensii trebuie rezolvata, dar ma deranjeaza faptul ca atunci cand vine vorba despre varsta de pensionare si/sau modalitatea de calcul a pensiilor, unii sunt mai egali decat altii. Un contribuabil obisnuit munceste 35-40 de ani, iar pensia se calculeaza luand in considerare veniturile realizate pe toata perioada in care contribuabilul a fost in campul muncii. Calculand astfel, un om obisnuit lucreaza pana ii ies ochii iar drept pensie, primeste o suma care nu ii asigura nici pe departe un trai decent.

Spre deosebire de muritorii de rand, parlamentarii, magistratii si alte categorii profesionale, nu numai ca ies la pensie mult mai repede, dar si metoda de calcul a pensiei este diferita.

Astfel, in septembrie anul trecut, parlamentarii au decis ca pensia de senator si deputat nu se mai calculeaza in functie de indemnizatia de baza medie lunara din ultimele 12 luni de mandat ale unui parlamentar in activitate, ci in functie de indemnizatia bruta lunara din ultima luna de mandat a unui senator sau deputat aflat in activitate, corespunzator functiei detinute in perioada de exercitare a mandatului. In acest caz, daca esti parlamentar si in ultima luna de mandat ai avut o functie de conducere, te-ai scos (un sfert dintre parlamentari au functii de conducere).

Mai mult, parlamentarii cu un mandat primesc o pensie egala cu 20% din ultimul salariu, cei cu doua mandate primesc 40% iar cei cu 3 mandate pot castiga pana la 80% din ultimul venit. Cu alte cuvinte, dupa doar 12 ani in Parlament, poti avea o pensie de peste 40 de milioane.

Cat priveste magistratii: judecatorii si procurorii cu o vechime de cel putin 25 de ani in magistratura se pot pensiona si pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

Nu vreau sa fiu populist, dar nu inteleg de ce eu trebuie sa muncesc pana la 65-70 de ani pentru a obtine o pensie care cu greu imi garanteaza un trai decent, in timp ce altii joaca dupa alte reguli. Este corect, drept, moral, cinstit?

Bonus: de ce ne este frica de politie

Citeste si comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.