Opozitia Turciei fata de premierul danez Anders Fogh Rasmussen ar putea impiedica statele membre NATO sa ajunga la un acord in privinta numirii unui nou secretar general al Aliantei, in cadrul summitului care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, au afirmat luni surse diplomatice, citate de Reuters.

Ankara nu a amenintat deschis ca va face uz de dreptul de veto in cazul nominalizarii lui Rasmussen, principalul candidat la functia de secretar general al NATO, dar si-a exprimat public dezamagirea fata de refuzul premierului danez de a-si cere scuze pentru caricaturile publicate de un ziar danez la adresa profetului Mahomed, care au stranit furie si revolte in lumea musulmana, in 2006.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat ca statele musulmane doresc ca Turcia sa blocheze numirea lui Rasmussen. Si unii membri ai Aliantei se intreaba deja daca nominalizarea acestuia ar reprezenta cea mai buna alegere, intr-un moment in care NATO incearca sa-si imbunatateasca imaginea in lumea islamica.

"Nu s-a ajuns inca la un consens", a declarat, sub protectia anonimatului, un oficial american de rang inalt, intrebat care sunt sansele privind ajungerea la un acord asupra numirii unui nou secretar general la summitul care incepe vineri la granita franco-germana.

"Cu siguranta, speram sa ajugem la un acord, dar nu pot sa spun cu siguranta daca vom reusi sau nu".

Un alt diplomat estimeaza ca sansele de a numi un succesor pentru olandezul Jaap de Hoop Scheffer sunt 50-50.

"Imi pot imagina cu usurinta ca Turcia il va bloca pe Rasmussen", a precizat acesta, tot sub protectia anonimatului, avand in vederea negocierile extrem de sensibile care se deruleaza intre tarile membre.

In schimb, un alt diplomat afirma ca "nu va fi nicio catastrofa" daca nu se ajunge la un acord in timpul summitului, avand in vedere ca mandatul lui de Hoop Scheffer ia sfarsit de-abia in iulie.

Pana la aceste declaratii, diplomatii aliati erau convinsi ca Turcia nu va merge atat de departe incat sa blocheze un consens la summitul NATO.

Gest de bunavointa al Danemarcei?

La sfarsitul saptamanii trecute, joi si vineri, trei procurori danezi s-au deplasat la Ankara pentru o ancheta privind televiziunea kurda Roj TV, care emite din Danemarca, si pe care Turcia vrea sa o inchida, acuzand legaturile acesteia cu armata kurda PKK, anunta AFP.

"Lucram indeaproape cu autoritatile turce in aceasta acnheta", a declarat ambasadorul Danemarcei in Turcia, Jesper Vahr.

El sustine insa ca acest demers nu are nicio legatura cu "problematica NATO" si cu votul Turciei in privinta candidaturii lui Rasmussen.