Cornel Serban, fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din MI, s-a intalnit la inceputul anului cu Camelia Bazac, sotia ministrului sanatatii, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Ion Bazac declarase ca sotia sa si-a sunat sora pentru a-i cere ajutor, dar n-a pomenit nimic despre intalnirea dintre Camelia Bazac si Cornel Serban. Sora Cameliei Bazac este sotia consulului Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu. Fostul sef al serviciului secret din MI l-a asigurat pe consulul Romaniei la Milano ca s-a intalnit cu Camelia Bazac, dupa cum reiese din interceptarile telefonice. Intalnirea a avut loc pe fondul negocierilor pentru furnizarea unor listinguri telefonice in schimbul instalarii la sefia DGIPI.

Consulul Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, ceruse la inceputul anului listingul telefonic al ministrului Bazac (PSD). Din interceptarile aflate la dosarul afacerii Popoviciu reiese ca Dinu l-a sunat pe Cornel Serban, care pe atunci ocupa doar functia de adjunct la DGIPI, pentru a-i da asigurari ca i-au ajuns trei pagini de listinguri telefonice.

Pe Dinu il interesau in mod special doua numere de telefon. Era vorba, se pare, de numerele de telefon de pe care ministrul Bazac primise amenintari. Dinu i-a comunicat consulului ca nu le poate identifica deoarece mesajele fusesera trimise de pe cartele pre-pay.

Potrivit unor surse judiciare, Dinu obtinuse listingurile in mod ilegal, adresand o simpla cerere verbala unui ofiter DGPI. Surse judiciare sustin ca ar fi exclusa o colaborare pe linie operativa intre Serban si Dinu, deoarece nici unul nici celalalt n-au inregistrat oficial solicitarea respectiv primirea listingurilor telefonice. Pana in 2006, consulul Romaniei la Milano a lucrat in cadrul Ministerului de Interne.

Amenintari prin SMS

„Amenintarile exista si vi le pot arata. Au fost primite pe telefonul sotiei mele, pe 28 decembrie 2008, dupa ora 17.00, la patru zile de la numirea mea ca ministru. Eu eram plecat prin tara, inspectam niste spitale, ca sa vad cum se acorda asistenta medicala. Sotia era singura si a cerut ajutorul surorii ei, sotia consulului Romaniei la Milano”, a declarat ministrul Sanatatii in 26 martie, citat de Cotidianul. El a spus ca sms-ul primit de sotia sa avea urmatorul continut: „Daca il numiti pe dr. Andreescu la conducerea Spitalului Colentina, va fi o campanie impotriva dumneavoastra”.

La cateva zile dupa ce fusese contactat de Dinu, fostul sef DGIPI l-a asigurat pe consulul Romaniei la Milano ca a oprit campania de presa. “Am blocat deocamdata articolul. N-o sa mai apara”, ii spune Serban consulului.

Ministrul sanatatii, Ion Bazac, mai declarase pentru Cotidianul ca l-a cunoscut pe Cornel Serban, fostul sef al DGIPI, „duminica trecuta, in birou la ministrul Dan Nica”. Sotia sa, Camelia Bazac, l-a cunoscut insa, dupa cum reiese din interceptarile telefonice, mult mai devreme, in primele zile ale anului 2009, si chiar s-a intalnit cu el. La perchezitie, anchetatorii au gasit cartea de vizita a Cameliei Bazac in posesia fostului sef DGIPI, Cornel Serban.

Cine e Plapcianu

La scurt timp dupa serviciile prestate familiilor Bazac si Dinu (ministrul fiind cumnatul consulului Romaniei la Milano), Serban a fost numit in functia de sef al DGIPI, fiind astfel inaintat de pe pozitia de adjuct pe care o ocupase pana atunci. Din interceptari reiese ca Tiberiu Dinu ar fi urmat sa vorbeasca in favoarea numiri noului sef DGIPI si cu un anumit Plapcianu. Pe de alta parte, Serban a incercat, potrivit procurorilor DNA, sa opreasca ancheta in dosarul in care este cercetat omul de afaceri Puiu Popoviciu.

Al doilea cap de acuzare este “folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase”. Serban fusese numit adjunct la DGIPI de ministrul Gabriel Oprea (PSD) si promovat dupa cateva saptamani sef de catre ministrul Dan Nica (PSD).

Primul cap de acuzare pentru care DNA a cerut arestarea sa, respinsa insa de judecatorul Viorica Costiniu, a fost trafic de influenta.

Pe langa consulul Romaniei la Milano, si ofiterul de legatura de la Roma, Marian Mandroc, i-ar fi transmis fostului sef de la DGIPI ca doreste sa ia legatura cu el pentru a discuta cazul Popoviciu, omul de afaceri fiind cercetat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.

Popoviciu este suspectat ca, impreuna cu rectorul Universitatii de Agronomie, ar fi subevaluat un teren de 220 de hectare in nordul Bucurestiului cu care universitatea ar fi intrat in afacerea Baneasa Investment.

Citeste pe acelasi subiect:

  • Consulul Tiberiu Dinu, citat la DNA in procesul DGIPI