O vasta operatiune electronica de spionaj a reusit sa acceseze retele de computere guvernamentale si private din 103 tari, inclusiv cele apartinand liderului tibetan in exil, Dalai Lama, relateaza New York Times, citand un raport al unor cercetatori canadieni.

Potrivit acestui raport, care urmeaza a fi publicat in acest week-end, sistemul informatic de spionaj era controlat de computere amplasate aproape exclusiv in China.

Totusi, cercetatorii nu pot proba implicarea directa a guvernului de la Beijing in aceasta operatiune.

Ancheta, condusa de specialistii Centrului Munk pentru studii internationale al Universitatii din Toronto, a demarat in momentul in care biroul lui Dalai Lama a cerut verificarea computerelor pe care le detinea, pentru a analiza daca acestea erau infectate cu softuri tip malware.

GhostNet: 1.295 computere accesate in 103 tari

Aceasta cerere a deschis o fereastra inspre o operatiune mult mai vasta care, in mai putin de doi ani, a reusit sa se infiltreze in 1.295 de computere din 103 tari, dintre care multe apartineau ambasadelor sau guvernelor, dar si reprezentantele lui Dalai Lama din India, Bruxelles, Londra si New York.

Cercetatorii, care sunt recunoscuti pentru succesele inregistrate in dectarea spionajului electronic, sustin ca sistemul denumit GhostNet urmarea prioritar, pe langa cabinetul in exil al lui Dalai Lama, computerele guvernelor din ASia de Sud si Asia de Sud Eust.

Acest raport de spionaj electronic reprezinta cea mai mare dezvaluire a unei retele din punct de vedere al numarului de tari afectate.

Reteau este inca puternica si continua sa acceseze si sa monitorizeze circa 12 noi computere pe saptamana, sustin cercetatorii canadieni, in raportul intitulat "Tracking ‘GhostNet’: Investigating a Cyber Espionage Network".

Ei afirma ca nu au descoperit nicio dovada care sa arate ca sisteme informatice ale SUA ar fi fost accesate, desi un computer al NATO a fost monitorizat 12 ore de aceasta retea iar computerele ambasadei indiene din Washington erau infectate.

Ambasadele Romaniei in Finlanda, Franta, Norvegia si China - tinta a atacului

Cel putin patru ambasade ale Romaniei au fost vizate de vasta operatiune de spionaj care a permis sustragerea de documente din sute de birouri guvernamentale si private din intreaga lume, potrivit Mediafax.

Studiul afirma ca printre tintele vizate de operatiunea de spionaj s-ar numara si ambasadele Romaniei in Finlanda, Franta, Norvegia si China.

Potrivit editiei electronice a cotidianului canadian Globe and Mail, cercetatorii de la Universitatea din Toronto au identificat 1.295 de computere compromise la Ministerele de Externe din Iran, Bangladesh, Letonia, Indonezia, Filipine, Brunei, Barbados si Bhutan, dar si la ambasade ale Indiei, Coreei de Sud, Indoneziei, Romaniei, Ciprului, Maltei, Thailandei, Taiwanului, Portugaliei, Germaniei si Pakistanului

MAE infirma atacurile informatice asupra ambasadelor Romaniei

Ministerul Afacerilor Externe nu detine elemente care sa ateste existenta unui atac informatic asupra ambasadelor Romaniei.

"Nu exista niciun element din care sa rezulte ca informatiile nu ar fi protejate pe regimurile de protejare si secretizare" stabilite, a reactionat duminica ministrul roman al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.

"Nu exista niciun fel de penetrare diplomatica in legatura cu ambasadele noastre", a subliniat el.

Atacurile se bazeaza pe incompetenta functionarilor respectivelor institutii

Atacurile se bazeaza in cea mai mare parte pe incompetenta functionarilor respectivelor institutii, mecanismele infectante fiind similare cu cele folosite in mod obisnuit pentru a distribui spam, pornografie, medicamente generice scl, in principiu implementarea unor bune practici de munca cu Web-ul fiind suficiente pentru a proteja o institutie, scrie Mircea Popescu, pe blogul Trilema.

"Cercetarile au inceput in luna februarie, in urma unor suspiciuni de spionaj indreptat impotriva comunitatii tibetane in exil. Desi analiza efectuata indica in principal China drept sursa a atacurilor, nu s-a putut stabili in mod concludent identitatea atacatorilor", noteaza el.

Ministerele Afacerilor Externe, respectiv Industriei si Informatiei din China nu au raspuns la telefoane astazi, iar Ambasada Chinei la Toronto nu a oferit un raspuns pe loc.

"Ambasada Romaniei in China tocmai a aflat (de la mine) despre aceasta situatie. Mi s-a precizat ca 'Nu am aflat nimic, nu s-a anuntat nimic'", adauga Mircea Popescu.