Peste 30 de cetateni romani au fost impiedicati sambata sa intre pe teritoriul Republicii Moldova, in cea de-a treia zi de blocaj la granita. Printre acestia se numara artistii trupei Class si Anda Adam. In total, peste 250 de romani au fost opriti la vama, potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Politiei de Frontiera Iasi, comisar-sef Vasilica Tataru.

Purtatorul de cuvant a precizat ca motivele invocate de vamesii moldoveni sunt diverse, insa cel mai frecvent se leaga de lipsa unei invitatii de la o persoana din Republica Moldova. Altfel, sustin vamesii, calatoria acestor oameni nu se justifica. In plus, li se cere asigurarea medicala, a mai spus Tataru.

Trupa Class si Anda Adam aveau de sustinut un concert la Causeni. Timp de doua ore, au asteptat sa intre in Republica Moldova, pe la vama Albita. Au fost intrebati in ce scop vor sa intre in tara. In final, pasapoartele le-au fost returnate si au fost rugati sa se intoarca in Romania.

"Inca suntem aici", declara Anda Adam in jurul orei 18:30, la Realitatea TV. "Pur si simplu ne-au gonit de acolo. Nu ni s-a dat nicio explicatie. Pur si simplu ni s-a spus ca nu putem sa trecem in partea cealalta. Avem un act prin care dovedim ca suntem invitati sa cantam acolo - eu si formatia Class. Ne-au tinut cam doua ore trasi undeva pe partea dreapta. Apoi ne-au dat inapoi pasapoartele si ne-au spus ca nu putem intra la ei in tara. Nu stiu daca are rost sa insistam."

Totul a pornit de la apelul lansat pe Internet cu putin timp inainte de un grup de initiativa informal de la Bucuresti, “Noii Golani”, care i-a chemat pe toti romanii sa mearga la Chisinau pe 27 martie, pentru a sarbatori a 91-a aniversare de la Unirea Basarabiei cu Romania, in 1918.

Vineri, intr-o conferinta de presa, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat ca este "preocupat si ingrijorat" de situatia romanilor "intorsi sistematic" de la frontiera cu Republica Moldova, anuntand ca asteapta explicatii de la omologul moldovean.