Medicii de familie, reuniti in sedinta extraordinara, au decis, sambata, in unanimitate, sa nu semneze contractul cadru pe 2009 intrucat acesta nu contine si propunerile lor, astfel incat, de miercuri, pacientii vor trebui sa plateasca retetele compensate, consultatiile si analizele, anunta Mediafax.

Medicii de familie refuza semnarea contractului cadru pe anul 2009 intrucat forma actuala a documentului nu tine cont de propunerile avansate de medici si cuprinde prevederi care le incalca drepturile.

"In aceasta forma contractul nu poate fi semnat. Contine o multime de prevederi care incalca si Constitutia", a declarat, la finalul consultarilor, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, Rodica Tanasescu.

Printre nemultumirile medicilor de familie se numara faptul ca acestia vor fi obligati sa asigure si servicii de urgenta, ca este schimbat modul de prescriere a retetelor, precum si sanctiunile prevazute, unele considerate "aberante".

Rodica Tanasescu a spus ca medicii sunt nemultumiti spre exemplu de faptul ca daca acorda consultatie si tratament unui pacient care nu mai este asigurat, toate cheltuielile legate de medicatie si investigatii medicale vor trebui suportate de medicul care i le-a recomandat.

"Noi dorim sa semnam contractul, dar intr-o forma rezonabila, or noi nici macar nu am fost consultati. Eu, ca medic, nu voi putea sa cer bani pentru consultatie, desi nu stiu din ce vom trai, dar nu vom avea drept sa dam retete compensate sau trimitere la analize", a mai spus Tanasescu.

De asemenea, presedintele Patronatului National al Medicilor de Familie, Doina Mihaila, a sustinut ca ordinul de permanenta, care prevede faptul ca medicii de familie vor lucra si pe salvari, a fost facut fara ca medicii sa fie anuntati.

"Noi nu suntem medici de urgenta. Aceasta este o specialitate diferita, cu atributii distincte si vrem ca acest lucru sa se respecte", a explicat Mihaila.

Presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei a mai precizat ca pacientii ar putea fi scutiti de plata serviciilor medicale, pana la reglementarea situatiei, printr-un act aditional privind functionarea cabinetelor.

Totodata, Doina Mihaila a mai spus ca medicii solicita amendarea contractului cadru.

Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru 2009 intra in vigoare la 1 aprilie, data de la care spitalele vor fi obligate sa afiseze cheltuielile pe site-ul Ministerului Sanatatii, iar medicii de familie sa lucreze in centrele de permanenta dupa program.

Hotararea de Guvern pentru modificarea si completarea Hotararii de Guvern nr. 1714/2008 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2009 a fost aprobata in sedinta de miercuri a Executivului.