Ce sunteti pregatiti sa faceti pentru bani? Pentru 6.500 de dolari pe luna, mai precis? Ce spuneti de urmatoarele: Va inchideti intr-un mic container metalic timp de trei luni, fara nici un mijloc de comunicare cu exteriorul, cu senzori electronici de monitorizare atasati pe corp, cu mancare congelata pentru copii si cereale la micul dejun, la pranz si la cina?

Intre timp, dintr-o camera de monitorizare, o echipa de oameni de stiinta va monitorizeaza fiecare miscare, cautand semne ca sunteti pe punctul de a ceda, relateaza BBC News.

Si renuntati la orice speranta ca puteti alunga plictiseala cu un pahar de bere sau o tigara. Ambele sunt strict interzise.

ExperimentulMarte-500

Avand in vedere conditiile, pare surprinzator ca 6.000 de oameni din 40 de tari s-au inscris cu speranta de a fi selctati la aceasta combinatie ciudata dintre Big Brother si Veriga Slaba.

Cei sase norocosi au fost selectati din Rusia, Franta si Germania si vor incepe ineditul experiment martea viitoare, la Moscova.

Ciudatul experiment are un nume - Marte 500 - si un scop nobil: studierea comportamentului uman in conditii de claustrare completa, pe termen lung, pentru pregatirea mult visatului drum spre Planeta Rosie.

Experimentul Marte 500 isi propune sa studieze efectele asupra corpului uman ale unei izolari prelungite si ale claustrofobiei.

Voluntarii pot parasi experimentul oricand

"Exista sansa reala ca un zbor spre Marte sa esueze din cauza problemelor legate de izolare, asa ca am decis sa studiem aceste aspecte inainte", explica Oliver Knickel, un inginer militar din Germania, selectat pentru a participa la acest experiment.

Dormitor la bordul
capsulei spatiale
Foto: www.esa.int

"Fiecare voluntar poate alege sa iasa din capsula in orice moment, dar in acest caz rezultatele experimentului vor fi afectate. Asa ca vom incerca sa ne sprijnim colegii si sa le facem viata mai usoara. Fiecare dintre noi intelege ca avem un scop comun de a parcurge acest drum impreuna", explica Serghei Riazanski, comandantul echipei.

Capsula nu are nicio fereastra iar spatiile pentru dormit sunt foarte mici si prost izolate fonic.

Fiecare voluntar are dreptul sa aduca la bordul navetei o valiza cu carti, muzica, DVD-uri si jocuri precum sahul.

Ei vor munci in schimburi de cate zece ore, fie ca este zi sau noapte, perioada in care vor efectua experimente stiintifice si se vor asigura ca toate sistemele de la bord functioneaza corect.