Tiberiu Caraiman, roman stabilit in SUA din 1994, este obligat sa paraseasca teritoriul american luni, in baza unui ordin de deportare emis in absenta sa cu peste 12 ani in urma, informeaza Mediafax.

Romanul a ajuns in SUA cu o viza de vizitator de 60 de zile, iar la scurt timp a depus cereri pentru un permis de munca si azil politic. Acum in varsta de 45 de ani, Caraiman nu stapanea bine limba engleza, iar avocatii care l-au reprezentat pe langa autoritatile de imigrare au omis sa-i comunice mai multe decizii ale acestora.

Intre timp, a cunoscut-o pe Gina, cetatean american de origine romana, cu care s-a casatorit in primavara anului 1996, fara sa stie ca pe numele lui Caraiman fusese emis, in absenta, un ordin de deportare.

In ultimii 15 ani, Tiberiu Caraiman a incercat in zadar sa convinga autoritatile americane sa ii permita ramanerea pe teritoriul Statelor Unite. El afirma ca nu s-a ascuns niciodata de autoritati, in conditiile in care ambii soti au serviciu, detin o casa, isi platesc impozitele si nu au comis infractiuni.

Avocatul lui - al patrulea angajat - sustine ca exista precedente de anulare a unor ordine de deportare, insa reprezentantul biroului de imigrare afirma ca "acest caz este atat de vechi, incat nu poate fi redeschis".

In ianuarie, agentii serviciilor de imigrare l-au retinut pe Caraiman timp de o luna, pana cand sotia a strans banii necesari pentru cautiune - 10.000 de dolari.

In cele din urma, o scrisoare din partea Departamentului pentru Imigratie, datata 18 martie, il anunta pe Caraiman ca trebuie sa se prezinte luni la aeroportul din Detroit pentru a fi deportat in Romania. In plus, romanului i-ar putea fi interzis sa mai intre in SUA timp de zece ani.

Avocatul serviciului de imigrare din Detroit, Michael Dobson, apreciaza ca acest caz este "banal", iar Caraiman "este in aceeasi situatie cu alte 20 de milioane de persoane care nu ar trebui sa se afle in SUA".