60% dintre medicii din Romania isi doresc sa plece in strainatate. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu privind conditia medicului, document lansat joi la Adunarea Generala a Colegiului Medicilor. Nemultumirile repondentilor sunt legate de recunoasterea sociala, realizarea profesionala si veniturile mici, potrivit Rador.

Conform studiului, sistemul de sanatate din Romania se confrunta cu problema numarului mic de medici la mia de locuitori. In Europa, Romania se afla printre ultimele trei locuri in acest clasament, cu 1,9 medici la mia de locuitori.

O alta problema este reprezentata de distributia inegala a medicilor intre judete, dar si intre orase, unde centrele universitare concentreaza un numar mai mare de medici in detrimentul oraselor mici si medii, iar aceasta repartitie determina o inegalitate de sanse pentru pacienti.

La intrebarea: "Ati pleca in strainatate?", aproape 60% din medicii intervievati au raspuns "da".

"Daca acele intentii de a pleca se pun si in practica, atunci nu stiu cum va supravietui sistemul de sanatate din Romania. Si care sunt aspectele pentru care vor sa emigreze? Conditii de lucru, salarizare, recunoastere sociala, locul pe care il au in societate", spune presedintele Colegiului Medicilor, doctorul Vasile Astarastoaie.

La capitolul solutii, in studiu se mentioneaza dezvoltarea unui sistem care sa impuna valoarea si stabilirea unor criterii clare, pentru ca orice medic sa isi poata dezvolta cariera profesionala, precum si realizarea unei aliante cu asociatiile de pacienti.