Bursele americane vor cadea iar administratia Obama va nationaliza si mai multe banci, in conditiile in care economia se va contracta pana la sfarsiul anului, crede Nouriel Roubini, profesorul de la New York University care a prezis in urma cu doi ani aparitia actualei crize mondiale, motiv pentru care a fost supranumit Dr. Doom al economiei.

"Piata actiunilor este un pic inaintea macroeconomiei reale si a ultimelor evolutii financiare", a declarat Roubini, intr-un interviu acordat joi televiziunii Bloomberg.

"Vom avea cateva banci importante care vor ajunge in pragul falimentului si nationalizarea lor va fi necesara", sustine el.

In opinia sa, aprecierea puternica pe care a cunoscut-o bursa din New York nu reprezinta decat un fenomen temporar, iar investitorii sunt "mult prea optimisti" in ceea ce priveste estimarile privind reluarea cresterii economice.

Indicele S&P 500 a castigat 7,1% in 23 martie, dupa ce Geithner a anuntat un plan de preluare a activelor imobiliare negative in valoare de 1.000 miliarde dolari.

Pierderile pe burse si pe sectorul imobiliar vor ajunge la 3.600 mld.$

Roubini, care estimeaza ca pierderile din domeniul titlurilor de valoare si ale creditelor imobiliare vor atinge, in SUA, 3.600 miliarde dolari in 2009, crede ca testele de stres la care vor fi supuse bancile americane pentru evaluarea nevoilor de finantare vor arata ca o serie de banci au nevoie de interventia statului, prin nationalizare, urmand sa fie separate activele negative de cele solvabile, care ar putea fi vandute ulterior sectorului privat. El nu a dorit sa comenteze care banci s-ar putea afla in aceasta situatie.

O alta predictie a sa se refera la sectorul imobiliar: pretul caselor va scadea cu 20% in urmatoarele 18 luni.

Daca dolarul se va aprecia intr-o prima instanta, pe fondul investitorilor care vor prefera o investitie sigura, moneda americana va cadea pana la urma, pe masura ce deficitul comercial se va accentua.

Roubini a respins si propunerea Chinei privind crearea unei noi monede internationale de rezerva, apreciind ca este putin probabil ca ea sa devina realitate in viitorul apropiat.