Scandalul retinerii fostului sef al serviciului secret de la interne pare sa implice cel putin numele unui membru al Guvernului, Ion Bazac. Potrivit unor surse din minister, consulul Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, i-ar fi solicitat lui Cornel Serban, fostul sef DGIPI, listingul telefonic din care rezulta cu cine tine legatura un anumit politician si i-a promis ca va vorbi in schimb cu ministrul Ion Bazac, cumnatul sau, pentru a-l sprijini in Guvern la sefia serviciului secret.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, fiica consulului Tiberiu Dinu, Alexandra Mirela Dinu, este asociata in actionariatul firmei FORZA ROSSA STORE SRL atit cu Ion Bazac, Ministrul Sanatatii, cit si cu Camelia Bazac, sotia ministrului. Alexandra Dinu este fosta sotie a fotbalistului Adrian Mutu. Surse din minister sustin insa ca ministrul sanatatii, Ion Bazac, nu este cercetat de procurorii DNA in afacerea DGPI-Baneasa Investment.

Consulul Romaniei la Milano n-a putut fi contactat pana la aceasta ora. Nici ministrul sanatatii, Ion Bazac, n-a raspuns la telefon.

Al doilea cap de acuzare in baza caruia DNA l-a retinut pe Ilie Cornel Serban, fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectiei Interna, este “folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase”.

Acest cap de acuzare a fost mai putin comentat in presa, iar unele surse din Ministerul de Interne sustin ca ar fi vorba de o grava operatiune de politie politica. Cornel Serban ar fi oferit unei persoane care ocupa o functie oficiala in statul roman listinguri telefonice din care rezulta cu cine tine legatura un anumit politician. In schimbul acestor informatii, Serban ar fi ajuns seful DGIPI.

Pana la acest moment, nu se stie numele presupusului politician ale carui convorbiri telefonice au fost monitorizate.

Ministrul de interne, Dan Nica, l-a numit in data de 15 februarie pe comisarul sef Cornel Serban (46 de ani) la sefia Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI). In mandatul guvernului Tariceanu, Serban fusese numit de ministrul de interne, Cristian David, in functia de sef al Diviziunii de Protectie Interne, departament in cadrul DGIPI. Si fostul ministru de interne, Gabriel Oprea, il promovase in functie, fiind numit ca adjunct la DGIPI.