Parlamentul European cere Comisiei Europene sa interzica vanzarea alimentelor produse din carne provenita de la animale clonate. PE a votat marti actualizarea legislatiei legata de alimentele noi de pe piata, solicitand CE interzicerea plasarii pe piata a unor produse alimentare noi care deriva de la animale clonate, informeaza un comunicat de presa remis HotNews.ro.

Raportul PE a fost adoptat cu 648 voturi pentru, 15 impotriva si 11 abtineri.

De asemenea, alimentele produse cu ajutorul nanotehnologiei trebuie testate, iar utilizarea nanomaterialelor in alimente ar trebui interzisa pana cand vor fi disponibile teste nano-specifice, au votat europarlamentarii.

  • Definitia alimentelor noi

Alimentele noi sunt definite drept produse alimentare care nu au fost consumate la un nivel semnificativ pana in mai 1997, cand a fost adoptata prima legislatie in acest domeniu. In

aceasta categorie intra alimentele produse cu ajutorul a noi procese tehnologice precum nanotehnolgia, dar si alimente consumate in mod traditional in tari terte (de exemplu "noni juice" - produs dintr-o planta din Tahiti).

Din decembrie 1997, au fost depuse in jur de 100 de cereri pentru aprobarea a noi alimente si pana in momentul de fata in UE au fost autorizate peste 20 de alimente noi.

  • Nu alimentelor din animale clonate

Deputatii din comisia pentru mediu solicita ca alimentele produse din animale clonate si din progeniturile acestora ar trebui excluse din domeniul de aplicare a prezentului regulament. Introducerea pe piata a alimentelor produse din animale clonate si din progeniturile acestora ar trebui sa fie supusa unui moratoriu inainte de intrarea in vigoare a unui regulament privind animalele clonate.

  • Alimentele produse cu ajutorul nanotehnologiei trebuie sa fie sigure si etichetate adecvat

Metodele de testare disponibile in prezent nu sunt adecvate pentru evaluarea riscurilor asociate nanomaterialelor. De aceea ar trebui dezvoltate de urgenta metode de testare nano-specifice care nu folosesc animale, au decis europarlamentarii.

Pana cand vor fi disponibile teste nano-specifice care nu utilizeaza animale pentru o evaluare corespunzatoare a sigurantei utilizarii nanomaterialelor in alimente, folosirea lor ar trebui interzisa, pentru protejarea sanatatii umane si prevenirea testarii pe animale.

Produsele fabricate cu ajutorul nanotehnologiilor trebuie etichetate cu cuvintele: „produs cu ajutorul nanotehnologiilor”, sunt de parere deputatii europeni. In plus, regulamentul ar trebui sa contina o definitie a nanomaterialelor - "un material produs in mod intentionat cu una sau mai multe dimensiuni externe, sau cu o structura interna, de ordinul a 100 nm sau mai putin".