Subcomisia pentru Codul Penal a votat, miercuri, varianta propusa de Tudor Chiuariu pentru legitima aparare, astfel incat o persoana va fi prezumata a fi in legitima aparare nu numai daca se apara de cineva care i-a intrat fara drept in locuinta, ci si in incapere sau dependinta, informeaza NewsIn. De asemenea, membrii subcomisiei au observat ca textul propus de Ministerul Justitiei reglementa situatia in care legitima aparare se prezuma numai in timpul noptii sau zilei, pe cand varianta lui Chiuariu acopera inclusiv dimineata si seara.

Astfel, potrivit proiectului noului Cod Penal, articolul 19, alineatul 3 prevede ca "se prezuma a fi in legitima aparare, in conditiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge patrunderea unei persoane intr-o locuinta, fara drept, in timpul noptii, prin violenta, viclenie, efractie sau alte asemenea mijloace". Argumentul Ministerului Justitiei a fost ca patrunderea trebuie sa fie intotdeauna in timpul noptii, fara drept, prin violenta, deoarece "este important sa se inteleaga ca persoana isi apara viata, nu proprietatea".

Varianta propusa de Tudor Chiuariu a fost "se prezuma a fi in legitima aparare, in conditiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge patrunderea unei persoane intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acesta, fara drept, prin violenta, viclenie, efractie sau alte asemenea modalitati ori in timpul noptii".

Subcomisia a votat in unanimitate varianta lui Chiuariu, dupa care, presedintele subcomisiei, Victor Ponta, e exclamat: "Cred ca suntem tara din Europa care protejeaza cel mai puternic locuinta!"