O intalnire ce urma sa aiba loc, miercuri dimineata, intre presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin si liderul separatist transnistrean Igor Smirnov a fost contramandata. Smirnov a declarat personae non gratae reprezentanti ai Washingtonului si Bruxellesului, considerand ca Statele Unite si Uniunea Europeana fac presiuni inacceptabile asupra regimului autoproclamat de la Tiraspol.

Potrivit unui comunicat al Ministerul Reintegrarii de la Chisinau, citat de Interlic.md, Vladimir Voronin nu se mai intalneste cu Igor Smirnov pentru ca acesta a anuntat marti instituirea unor restrictii de circulatie pentru oficiali europeni si americani.

Intalnirea fusese anuntata ca o noua incercare de a creste increderea intre cei doi parteneri de negocieri, incredere care sa fie urmata - nu se stie cand - de o solutionare pasnica a conflictului transnistrean, relateaza RRA, citat de Rador. Numai ca marti, cu o zi inainte de intalnirea bazata pe incredere, separatistul Smirnov a hotarat sa-i declare personae non gratae pe reprezentantul special al Uniunii Europene in Republica Moldova, precum si pe ambasadorii la Chisinau ai Statelor Unite si al Cehiei, tara ce detine presedintia in exercitiu a Uniunii Europene. El considera ca aceste tari, desi detin doar calitatea de observatori la convorbirile privind rezolvarea diferendului transnistrean, exercita cele mai puternice presiuni la adresa regimului de la Tiraspol.

Sanctiunea impotriva diplomatilor occidentali reprezinta o masura de raspuns la prelungirea interdictiei de acces in Uniunea Europeana si Statele Unite pentru mai multi responsabili transnistreni, pana in 2010.

Potrivit presei din R.Moldova, intrevederea intre Vladimir Voronin si Igor Smirnov a fost fixata pentru ziua de miercuri, ora 10.00, la Centrul de Creaţie pentru Copii şi Tineret din capitala Transnistriei. Despre o eventuala intrevedere dintre seful statului si liderul de la Tiraspol s-a discutat saptamana trecuta, la Moscova, la trilaterala dintre presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, Vladimir Voronin si Igor Smirnov.