Procurorii anticoruptie au retinut 10 persoane pentru constituirea de grupuri infractionale si activitati de contrabanda, iar Curtea de Apel Oradea a dispus arestarea tuturor celor 10 inculpati pe o perioada de 29 de zile. Printre cei arestati se numara si trei agenti de politie de frontiera de la I.J.P.F. Satu Mare si un inspector general, sef al Compartimentului Urmariti General, se arata pe siteul DNA.

Cei arestati sunt: MOLDOVAN VIOREL ; DELEGAN FRANCISC ; FRANCIA IOAN ; CORMOS MIREL STELIAN ; HOTEA ALIN IONICA si SIMON ELISABETA TIMEA, toate fiind persoane fara ocupatie, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat in scopul savarsirii de infractiuni grave si contrabanda calificata.

Tot in acest caz au fost arestati si HOTEA GHEORGHE SORIN, KOCSAN RUDOLF; GHERMAN CLAUDIU (toti trei agenti de politie de frontiera din cadrul I.J.P.F. Satu Mare) si MORAR SEBASTIAN, inspector principal in cadrul I.J.P. Satu Mare, sef al Compartimentului Urmariti General, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de aderare si sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat in vederea savarsirii de infractiuni grave si complicitate la contrabanda calificata.

Seful DGIPI este audiat de DNA. Posibile legaturi

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro ca seful DGIPI, comisarul Ilie Cornel Serban, este audiat de Directia Nationala Anticoruptie, iar audierea sa ar avea legatura si cu acest caz.

Ilie Cornel Serban a fost numit la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna de ministrul Dan Nica in data de 15 martie.

Alaturi de el, este audiat si seful diviziei de Operatiuni al DGA, Petre Pitcovici.

Potrivit unor surse politice, ministrul Dan Nica intentioneaza sa desfiinteze DGIPI si sa restructureze Directia Generala Anticoruptie din cadrul Ministerului de Interne.

Contrabanda cu tigari din Ucraina

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca in cursul anului 2008, inculpatul Moldovan Viorel a initiat si coordonat un grup infractional organizat, care actioneaza pe raza judetului Satu Mare, cu precadere in zona de frontiera cu Ucraina, pe raza localitatilor Porumbesti si Halmeu, avand ca scop savarsirea infractiunii de contrabanda cu tigari provenite din Ucraina, pentru a obtine in mod direct un beneficiu financiar.

Din grup fac parte inculpatii Delegan Francisc, Francia Ioan, Hotea Alin – Ionica si Simon Elisabeta - Timea, acestia avand rolul de a introduce in tara tigari prin contrabanda, de la linia de frontiera romano-ucraineana, unde sunt aduse de cetateni ucraineni, respectiv de a le transporta si depozita in diverse locuri din zona Halmeu – Porumbesti. Grupul infractional este sprijinit de inculpatii Hotea Gheorghe Sorin, Kocsan Rudolf si Gherman Claudiu, toti agenti de politie de frontiera din cadrul I.J.P.F. Satu Mare care, cu intentie isi incalca atributiile de serviciu, oferind cu regularitate liderului grupului, Moldovan Viorel, sau altor membri ai gruparii, contra cost, informatii despre securizarea liniei de frontiera si dispozitivul de paza. Acesti agenti ai politiei de frontiera permiteau membrilor grupului infractional sa introduca din Ucraina cantitati importante de tigari, prin alte locuri decat cele stabilite pentru controlul vamal, in speta in zonele exterioare punctelor vamale, marcate in teren cu stalpi de frontiera, unde ei erau planificati sa efectueze serviciul de paza si patrulare.

Trafic cu tigari in valoare de 1.552.453 euro

La acest grup infractional a aderat si oferit sprijin concret si inculpatul Morar Sebastian – inspector principal in cadrul I.J.P. Satu Mare, sef al Compartimentului Urmariti General, fin (cumnat) al liderului Moldovan Viorel care, cunoscand provenienta ilicita a tigarilor, s-a implicat in transportarea si plasarea unor cantitati de tigari catre diversi cumparatori. De asemenea, acesta a transportat sume importante in lei si valuta, pentru inculpatul Moldovan Viorel, pentru plata furnizorilor de tigari din Ucraina.

In perioada septembrie 2008 – ianuarie 2009, in conditiile descrise mai sus, grupul infractional coordonat de inculpatul Moldovan Viorel, in baza aceleasi rezolutii infractionale, a introdus in tara, din Ucraina, prin alte locuri decat cele stabilite pentru controlul vamal, cantitatea de 1.194.340 pachete de tigari, valoarea acestora fiind, conform raportului de constatare, de 1.552.453 euro.