China a acuzat marti simpatizantii lui Dalai Lama ca au trucat o inregistrare video care arata politisti care bat cu salbaticie un protestatar tibetan, in timp ce YouTube afirma ca accesul la serviciile sale a fost blocat pentru utilizatorii chinezi, relateaza AP.

Agentia oficiala Xinhua sustine ca inregistrarea provine din surse apropiate guvernului din exil al lui Dalai Lama si este formata din mai multe secvente care nu au nicio legatura cu realitatea.

Scott Rubin, purtatorul de cuvant al Google, care detine YouTube, spune ca serviciile sale au fost blocate in China iar compania face presiuni pentru reluarea accesului.

China interzice ocazional accesul la YouTube, pentru a preveni vizionarea de inregistrari care critica sau pun intr-o lumina nefavorabila politicile promovate in Tibet.

Imaginile arata o persoana, numita Tendar, batuta cu brutalitate de politie, in timpul revoltelor care au avut loc in capitala provinciei, Lhasa, in martie 2008. Xinhua afirma ca persoana din video nu este adevaratul Tendar iar ranile prezentate sunt trucate.

"Gruparea lui Dalai Lama foloseste frecvent imagini trucate pentru a starni nemultumirea comunitatii internationale iar scopul acestei inregistrari este acela de a ascunde adavarul despre revolta din 14 martie", sustine Xinhua, citand un oficial chinez.

Guvernul chinez nu a oferit o explicatie clara pentru blocarea YouTube. Intrebat despre acest aspect, purtatorul de cuvant al ministerului de externe, Qin Gang a declarat: "Multa lume are impresia falsa ca guvernul chinez se teme de internet. De fapt, este exact invers".