Deputatii din Parlamentul Cehiei au aprobat marti o motiune de cenzura impotriva guvernului premierului liberal Mirek Topolanek, care asigura si presedintia Uniunii Europene, anunta AFP.

Motiunea de cenzura a fost votata de 101 deputati. "Iau act de acest vot si voi actiona in conformitate cu prevederile Constitutiei. Va multumesc", a fost reactia premierului Topolanek, dupa anuntul oficial al numaratorii voturilor.

Unul dintre principalele puncte de atac a fost legat de gestionarea crizei economice, dar votul vine pe fondul mai multor scandaluri care au slabit in ultima perioada coalitia de guvernare.

Guvernul, format din ODS, crestin-democrati (KDU-CSL) si verzii, nu mai beneficia decat de sustinerea a 96 din cei 200 de deputati din camera inferioara, fiind la mana deputatilor independenti pentru fiecare proiect legislativ.

Pentru viitor, sunt posibile doua scenarii: fie presedintele Cehiei numeste un prim ministru pentru formarea unui nou guvern, fie principalele partide ale tarii cad de acord pentru convocarea alegerilor anticipate.

Intre timp, guvernul va asigura in continuare presedintia Uniunii Europene. Comisia Europeana s-a declarat deja optimista in privinta capacitatii Republicii Cehe de a asigura "de o maniera eficienta" presedintia semestriala a Uniunii, care se va termina in 30 iunie.