Site-ul Primariei Municipiului Bucuresti, pmb.ro, ofera si lista subiectelor dezbatute in Consiliul General al Capitalei. Adica proiectele de hotarire pe care domnii consilieri, platiti din banu’ contribuabilului, ar trebui sa le voteze au ba. Sa incercam sa facem o scurta lista a preocuparilor domnilor din Consiliul General, pornind de la cele 19 propuneri:

  1. un proiect de hotarire prin care dr. Grigore Antipa devine cetatean de onoare al Bucurestiului;
  2. un proiect de hotarire prin care niste veterani de razboi ar putea deveni cetateni de onoare, plus vreo doi gradati de prin armata, la fel ca biologul roman decedat acum 65 de ani;
  3. unul pentru acordarea aceluiasi titlu domnului colonel in rezerva Gheorghe Berceanu, fost campion olimpic si multiplu campion mondial la lupte greco-romane prin anii ‘70…

La care se mai adauga constructiile, care s-ar parea ca merg:

  • una bucata proiect constructie cladire de birouri cu spatii comerciale la parter, undeva prin zona strazii Italiana;
  • supraetajarea unui bloc de locuinte in constructie, pe Sos. Nordului;
  • construirea unui bloc de patru etaje, de locuinte si spatii comerciale - zic ei -, pe undeva prin zona Calea Victoriei cu Gh. Manu;
  • ridicarea a inca un bloc de “locuinte si birouri” pe strada Ion Slatineanu;
  • inca un bloc de birouri pe Calea Vacaresti.

Nu-i tot, mai sint si altele. Cu exceptia unui proiect prin care se va solicita Guvernului exproprierea unor imobile pentru ceva lucrare de infrastructura pe Sos. Nicolae Grigorescu si visele de inaltare a citorva parcari etajate, plus reamenajarea Parcului Ghencea, domnii consilieri dau dovada de o mare grija fata de cimitirele din Bucuresti.

Altfel spus, un studiu de fezabilitate pentru investirea in canalizari pentru cimitire, una bucata studiu de fezabilitate pentru extinderea instalatiei de iluminat in cimitire, alta bucata studiu de fezabilitate pentru racordarea la stilpii de inalta tensiune a cimitirelor din Berceni si Domnesti.

Arteziana de 8,68 milioane euro

Ghici ce mai lipsea din Bucuresti! O fintina arteziana muzicala, in Parcul Herastrau, pe o suprafata de 6.000 de metri patrati, adica ceva mai mult de jumate de hectar. O fintina cu 11 “grupuri de forme de apa“, cu inaltimi variabile, intre 7 si 60 de metri, “unica in Europa“, la un pret de doar, atentie!, doar 8,68 milioane euro (calculat la cursul mediu din 2008, 3,30 lei/euro)! Adica bomboana de pe coliva, fix cea mai mare grija a consilierilor locali din Bucuresti.

E drept, momentan e doar in stadiu de proiect de hotarire la Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dar ce ne facem daca se aproba? Aruncam cu aproape noua milioane de euro in balta din Herastrau? Nu de alta, dar studiul de fezabilitate a fost deja realizat de Electroproiect SA, iar potrivit expunerii de motive, o astfel de fintina ar transforma Bucurestiul intr-un oras “mai turistic” (sic!).

Fintina arteziana muzicala ar urma sa fie nu doar “unica in Europa” prin dimensiuni, cit mai ales prin “efectele speciale“. Adica vor fi patru tipuri de jocuri de apa, va dati seama dumneavoastra, grupate sub forma literei S, cu “elementul dominant” - jetul de 60 de metri - in interiorul buclei inferioare a S-ului, unde “vor fi grupate concentric patru forme diferite de apa“.

Si, sa nu uitam, jetul central va fi marginit de “amplasarea de jeturi cu inaltimea de 30 de metri, dispuse sub forma unei parabole orientate spre exterior“, carei parabole i se vor atasa, marginal, “doua ansambluri dinamice de duze concentrice, cu o miscare a duzelor de 108 grade din interior spre exterior si inaltimea jetului de apa de 7 metri“. Ati inteles, da? Oprescu vrea sa mai intram o data in Cartea Recordurilor.

Mai vreti? Mai spunem: “pentru completarea esteticii fintinii arteziene si foarte importanta pentru realizarea show-ului este amplasarea unui ecran de apa proportional ca dimensiuni cu intregul ansamblu“. Bineinteles, n-avem cum sa uitam de proiectoare, ce vor fi dupa cum urmeaza:

  • subacvatice - fiecare jet de apa va fi luminat de dedesubt de proiectoare care isi vor schimba culoarea “in functie de linia melodica sau imaginile proiectate
  • amplasate pe mal
  • laser cu rol in proiectia spectacolelor de sunet si lumini avind ca tema anumite evenimente culturale, istorice, de divertisment

Si, desigur, cum altfel, videoproiectoare pentru spectacole si evenimente transmise la TV, sistem de sonorizare, care impreuna cu laserele, “va comleta” show-ul.

Acu’, pe bune, chiar avem nevoie de asa ceva in Herastrau? Pentru ca eu imi pun problema altfel: cite gropi astupam cu 8,68 mil. euro? Cite parcari amenajam de banii astia? Cita curatenie se poate face cu atita amar de bani?

Altfel, luati de va distrati cu textul propunerii de hotarire, deja semnata de Oprescu, acum, cit mai puteti. Ca atunci cind vor cheltui 8,68 de milioane de euro pe o tisnitoare linga un lac, nu cred ca o sa mai fie de ris, ci o sa fie de plins. Pina una-alta, nu fintina e unica in Europa, ci disponibilitatea stupida pe care o au edilii de a arunca cu banii aiurea. Cind vine vorba de asta, mai unici (sic!) ca noi nu exista nimeni.

Cititi pe larg in Subiectiv.ro:

Bani aruncati aiurea: fintina arteziana de 8,68 mil. euro in Herastrau

si

Ce griji au consilierii bucuresteni. Pardon: cum se pierde timpul in Consiliul General al Capitalei.