Conducerea Coalitiei a discutat luni seara, la Senat, principiile scrisorii de intentie pe care autoritatile de la Bucuresti o vor trimite catre FMI. Premierul Emil Boc si presedintele Senatului Mircea Geoana au anuntat ca forma finala a documentului va fi gata pana miercuri, fiind cea mai buna varianta pe care o putea avea un acord cu FMI. "Termenii nu pot fi cunoscuti pana nu avem forma finala, iar miercuri vom afla despre ce suma este vorba", a precizat premierul.

Declaratii Emil Boc:

  • Exista toate sansele sa se incheie acest acord de imprumut intre CE, FMI si guvernul Romaniei.
  • Miercuri vom adopta, in sedinta de guvern, forma oficiala a scrisorii care va fi trimisa la Washington pentru a fi aprobata de boardul FMI.
  • Acest acord pastreaza un echilibru intre componenta economica si cea sociala.

- Sprijinim mediul de afaceri

- Nu marim cota unica

- Nu marim TVA-ul

- Contribuim la majorarea rezervelor BNR astfel incat sa exista pe piata o rezerva de lichiditati

- Protejam categoriile sociale cele mai defavorizate, cei cu pensii si salarii mici

  • Acest acord ne ajuta sa ne ocupam de locurile de munca ale oamenilor, sa ii ajutam pe romani sa isi poata plati creditele la banci, pastrand un curs acceptabil euro-leu.
  • Deocamdata termenii concreti nu vor putea fi facuti cunoscuti pana cand forma semnata si ratificata de ambele parti nu va fi oficiala.

Declaratii Mircea Geoana:

  • Sunt create premise favorabile pentru repornirea creditarii reale.
  • Este unul din cele mai avantajoase acorduri facute de tari din aceasta regiune, unde atat dimensiunea legata de pastrarea fiscalitatii actuale, cat si conditiile sociale legate de pensii, de salarii, sunt practic prinse in acest proiect de program.
  • Din punctul de vedere al PSD, propunerile noastre au fost in foarte mare proportie retinute de delagatia FMI prezenta la Bucuresti.

O misiune a Fondului Monetar International (FMI) se afla in Romania in perioada 11-25 martie, pentru a discuta despre un posibil program, "parte a unui pachet multilateral de finantare", la care sa mai ia parte UE si Banca Mondiala. Luni, comisarul european pentru afaceri economice si monetare Joaquin Almunia a declarat, la Bruxelles, ca acordul UE-FMI cu Romania va fi anuntat in cursul acestei saptamani.