Somerii britanici din sectorul constructiilor au protestat sambata in fata unei agentii a fortei de munca din Kent. Britanicii sunt nemultumiti din cauza numarului de muncitori straini, care le ocupa locurile pe bani mai putini.

Protestatarii sustin ca nu li se dau sansa de a aplica pentru slujbele disponibile la statia noua de energie E.On a site-ului Grain din Kent, scrie BBC. Contactat de postul TV britanic, contractorul Alstom a afirmat ca a primit asigurari in scris, din partea companiei, referitoare la intentia de a angaja muncitori locali. In plus, compania va trebui sa se asigure ca angajatii non-britanici vor fi platiti conform ratelor oficiale. Un sindicat sutinea ca muncitorii polonezi primeau 10,01 lire pe ora in loc de 14 lire, suma agreata la nivel national.

Protestatarii se mai plang de faptul ca sub-contractorii polonezi, Remak si ZRE, refuza sa primeasca aplicatii din partea muncitorilor britanici pentru cele 450 de slujbe disponibile. Unul dintre protestatari, fost inginer intervievat de BBC, a afirmat ca sunt refuzati pe motivul fals ca britanicii nu sunt calificati.

„Muncitorii someri din constructie cer corectitudine, nu favoruri. Fortei de munca britanice trebuie sa i se acorde o sansa egala in constructia noii generatii de centrale energetice din UK. Saptamana trecuta, sindicatul a descoperit ca unul dintre subcontractori reducea plata agreata si conditiile de lucru, in ciuda negarii vehemente ale acestei realitati”, a declarat pentru BBC Derek Simpson, secretarul general al sindicatului Unite. El a adaugat ca niciun muncitor european nu ar trebui restrictionat in a aplica pentru o slujba in Marea Britanie, asa cum niciun muncitor britanic nu ar trebui sa intampine dificultati.

Compania Alstom are 15 subcontractori pentru site-ul Grain, doar doi dintre acestia nefiind britanici.