Aproape 15.000 de profesori, functionari publici, cadre medicale si politisti afiliati la "Cartel Alfa", picheteaza, luni, intre orele 11:00 si 13:00, sediile prefecturilor din toata tara, iar intre 12:00 si 14:00, sediile Ministerului Muncii si ale celor doua partide aflate la guvernare, PD-L si PSD.

Toti sunt nemultumiti de prevederile ordonantei privind reducerea sau taierea unor sporuri. Sindicalistii sunt decisi sa declanseze conflictul de munca daca documentul va fi adoptat in forma actuala.

Intre timp, tot astazi se reiau discutiile intre Ministerul Muncii si sindicalisti asupra celor patru articole divergente din textul actului normativ.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, declarase, in urma cu o saptamana, ca la sfarsitul acestei saptamani ministerul va avea o noua propunere pentru salariatii bugetari, care ar urma sa-i multumesca pe acestia.

La finalul intalnirii de saptamana trecuta intre sindicalisti si Ministerul Muncii s-a stabilit ca sporul pentru limbi straine de 10% se acorda doar angajatilor care cunosc limbi straine rare, sporul de pana la 75% se va acorda angajatilor care lucreaza cu fonduri europene in functie de performante, iar pentru orele suplimentare vor fi acordate ore libere si, doar acolo unde acest lucru nu este posibil, orele suplimentare vor fi platite.

Banca Mondiala a recomandat Romaniei ca sporurile sa nu reprezinte mai mult de 25% din salariile bugetarilor, aratand intr-un raport recent analizat acum de Guvern ca bonusurile au o pondere prea mare in salariu. In plus, reprezentantii institutiei au recomandat inclusiv eliminarea sporului de vechime din salariu si cresterea salariilor de la stat in functie de concurenta cu pozitiile similare din mediul privat.