Guvernul intentioneaza sa majoreze plafonul minim de impozitare a pensiilor, de la 1.000 lei la 1.500 lei, pana cel tarziu la inceputul anului 2010, relateaza Mediafax, citand surse de la Palatul Victoria. Executivul vrea, de asemenea, sa aplice un nivel mai mare de penalizare pentru pensionarile anticipate, incepand cu 5 ani sub varsta standard de pensionare.

In prezent, sunt impozitate pensiile care depasesc 1.000 lei, iar sursele au precizat ca noul plafon va fi stabilit prin Codul Fiscal.

Varianta Programului de Convergenta, care a fost aprobata de guvern si transmisa Comisiei Europene, prevede ca varsta de pensionare va creste, iar posibilitatile de pensionare anticipata vor fi limitate. Aceste masuri urmaresc pe termen scurt, in urmatorii trei ani, scaderea ratei de dependenta a populatiei.

Mediafax precizeaza ca Banca Mondiala a recomandat autoritatilor romane, cresterea varstei de pensionare, reducerea majorarilor recente ale pensiilor si realizarea unor reglementari clare de indexare a pensiilor.