Un raport al Economist Intelligence Unit sustine ca Romania se confrunta cu un risc ridicat de proteste sociale ca urmare a crizei economice la nivel mondial, potrivit Mediafax. Documentul afirma ca stabilitatea politica a tarii noastre poate fi in pericol.

"Situatia economica si cresterea somajului majoreaza spectrul turbulentelor sociale din Romania, tara a carei iesire din comunism a fost cea mai violenta din Europa de Est, cu exceptia fostei Iugoslavii", sustine raportul.

Documentul aminteste de revoltele politice violente in anii '90, conflictele interetnice, demonstratiile violente si proteste ale sindicatelor, afirmand ca "turbulentele au fost notabile in perioade de declin economic, respectiv in 1990-1992 si 1996-1999".

Institutia plaseaza Romania pe locul 66 din 165 intr-un top al statelor cu cel mai ridicat risc de a se confrunta cu proteste sociale. Indicele instabilitatii politice obtinut de Romania a fost de 6,4 puncte.

Dintre statele care au aderat la UE in 2004 si 2007, doar Estonia si Letonia sunt amenintate cu riscuri mai mari de proteste sociale decat Romania. Ambele tari sunt situate pe locul 55.

Cel mai bun scor, de 1,2 puncte, a fost atribuit Norvegiei (locul 165), iar cel mai slab, de 8,8 puncte, statului Zimbabwe.

EIU precizeaza ca implementarea unor masuri de stimulare fiscala nu este posibila in majoritatea statelor est-europene, intrucat multe dintre acestea au nevoi uriase de finantare, ca urmare a nivelurilor deficitului de cont curent, iar cele care au acorduri cu FMI trebuie sa aiba programe de austeritate fiscala.