Mii de oameni au participat sambata in localitatea Winnenden (Germania) la un serviciu memorial pentru victimele atacului produs saptamana trecuta, cand un adolescent a deschis focul intr-o scoala, ucigand 15 persoane, informeaza BBC. Cancelarul Angela Merkel si presedintele Horst Koehler au participat la ceremonie, impreuna cu familiile victimelor.

Circa 900 de persoane au participat la o slujba desfasurata intr-o biserica din localitea aflata la circa 20 de km de Stuttgart. Mii de oameni au urmarit ceremonia pe ecrane amplasate pe stadionul local, iar serviciul memorial a fost transmis in direct de televiziunile germane.

Presedintele Koehler a afirmat ca "astfel de incidente ne imping la limita intelegerii", adaugand ca "atata vreme cat stam uniti si ne ajutam, nu suntem fara ajutor... Intreaga Germanie plange impreuna cu voi".

Numele fiecareia dintre victime a fost citit pe rand, iar elevii scolii din Winnenden unde a avut loc atacul au aprins lumanari cu numele celor ucisi.

Un adolescent in varsta de 17 ani, Tim Kretschmer, a deschis focul la 11 martie intr-o scoala din mica localitate aflata in sud-vestul Germaniei, ucigand 12 persoane, intre care zece elevi. Alte trei persoane au fost ucise ulterior de atacator, inainte ca acesta sa se sinucida.

Rudele victimelor au cerut inasprirea Legii armelor, afirmand ca vor sa se asigure ca "nu va exista un nou Winnenden".

Legi si controale

La 1 aprilie 2008 a intrat in vigoare noua Lege a armelor din Germania. Prin aceasta, se restrictioneaza posesia de arme albe, airsoft si a materialelor pirotehnice. In plus, legea interzice pistolul cu impulsuri electrice, asa numitul Air-taser.

Recentele crime din Germania au deschis insa, din nou, discutia politica despre regimul armelor. „Sunt prea multe arme in proprietate privata?” se intreaba presa germana. La inceputul acestei saptamani, cancelarul Angela Merkel avansa ideea unor controale inopinate ale autoritatilor, prin care sa se verifice daca regimul pastrarii armelor si munitiei in locuintele private este respectat.