Zeci de bucuresteni din cartierul Straulesti au protestat sambata pe Bdul Petrila, nemultumiti ca nu sunt conectati la reteaua de apa curenta, canalizare si gaz, desi exista un contract pentru lucrari de infrastructura inca din 2006.

In jurul orei 12:00, locuitorii din zona au declansat un protest spontan. S-a ajuns la situatia in care iesirea din Capitala catre Targoviste a fost blocata timp de zeci de minute, fiind necesara interventia jandarmilor si politistilor comunitari.

Purtatorul de cuvant al Primariei Sectorului 1, Alexandru Ichim, a declarat ca lucrarile la reteaua de apa si canal nu au inceput din cauza ca municipalitatea a gestionat ineficient un contract incheiat in 2006. "Pentru cartierul Straulesti este, de cativa ani de zile, un contract semnat de Primaria Municipiului Bucuresti si firma de constructii Erbasu, contract ce treneaza din cauza unor probleme de expropriere."

"Primaria sectorului 1 este implicata in proiectul de reabilitare a infrastructurii doar cu o parte de cofinantare, insa contractul este gestionat de Primaria Capitalei. PS1 a solicitat inca de anul trecut preluarea acestui contract, dar i s-a raspuns ca nu este posibil, intrucat in acest angajament este implicata si Banca Mondiala", a declarat Ichim. Edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, va cere rezilierea contractului dintre municipalitate si firma de constructii si preluarea lucrarilor din aceasta zona de catre Primaria Sectorului 1, a mai precizat Ichim.

Primaria Capitalei afirma ca lucrarile la reteaua de apa si canalizare nu au demarat din motive birocratice. "In primul rand, trebuie ca edilii sectorului 1 sa aprobe Planul Urbanistic Zonal necesar. Apoi, fondurile necesare vor fi asigurate, in parte, de Banca Mondiala, in timp ce contributia municipalitatii va fi disponibila dupa aprobarea bugetului pe anul in curs. Noi am discutat cu cei de la Primaria sectorului 1, care cunosc situatia, inclusiv faptul ca trebuie sa aprobe Planul Urbanistic Zonal. Oricum, lucrarile in Straulesti vor incepe anul acesta", promite viceprimarul general Mircea Raicu.

La randul sau, primarul Sorin Oprescu a declarat: "Am primit toate planurile din zona Straulesti. Din analiza acestora reiese ca nu exista PUZ pentru aceste strazi, care sunt de dimensiunea unor alei. Cred ca mai intai ar trebui sa aiba un Plan Urbanistic Zonal."