Partidul Social-Democrat (PSD) din Republica Moldova propune cedarea Transnistriei in concesiune Rusiei pe un termen de 30 de ani, in schimbul unui ajutor financiar pentru R. Moldova in valoare de 100 miliarde de ruble. Aceasta este prevederea unui plan de reglementare a problemei transnistrene, propus de social-democratii moldoveni, si care a fost prezentat public vineri, informeaza portalul de stiri HotNews.md.

Presedintele fractiunii social-democratilor din parlamentul moldovean, fostul premier Dumitru Braghis, a spus ca Moldova si Rusia ar urma sa incheie un acord de concesiune in acest sens.

„Conform acordului de concesiune, teritoriul Transnistriei ramane temporar sub jurisdictia Federatiei Ruse. Pe perioada concesiunii, Rusa creeaza organele puterii in aceasta regiune, asigura justitia si valorifica resursele existente, cu exceptia celor enumerate in acordul de restrictii”, se spune in documentul prezentat de PSD.

In schimb, Federatia Rusa, pe langa ajutorul financiar in valoare de 100 mlrd. de ruble, urmeaza sa anuleze toate datoriile R. Moldova si ale consumatorilor din Transnistria, inclusiv datoriile „Moldova gaz” pentru consumul de gaze naturale, si sa contribuie la anularea datoriilor creditoare ale R. Moldova fata de Cluburile de la Paris si Londra, noteaza portalul Unimedia.

Formatiunea sustine ca, „dupa reintoarcerea jurisdictiei Moldovei asupra regiunii, statutul Transnistriei in componenta Moldova va fi determinat de catre Parlamentul moldovean printr-o lege speciala”, se mai spune in documentul citat.