Subiectul zilei - ungurii (II)

de Dan Selaru     Romania obiectiva
Vineri, 20 martie 2009, 10:28 Actualitate | Esenţial


Cu acordul autorului, Tihamér Czika, am preluat de pe blogul Limba Cailor un articol aparut prima oara in Romania, Libera in viitor. Prima parte se afla aici.

Cred ca o opinie asupra parerilor romanofobe pe care ungurii le au fata de romani, descrise de un ungur, ar face mult bine relatiilor dintre noi. Si ma surprinde un lucru, de ce presa romana "mare", cu staif, nu gazduieste opiniile minoritatii maghiare. Frica, prostie, cutumele nationaliste pastrate prin Vadim si recunoscute de curand de Traian Basescu?

Prejudecatile maghiarofobe si adevarul despre ele (II)

Cum am promis saptamana trecuta, continuam prezentarea celor mai importante clisee si prejudecati antimaghiare prezente in constiinta populara romaneasca.

7. Tinutul Secuiesc e o inventie a extremistilor maghiari

Tinutul Secuiesc este un adevar istoric de aceeasi natura ca si Bucovina, Oltenia, Banatul sau Dobrogea, desi nici una nu are un caracter oficial in ziua de azi.
Inca de la colonizarea triburilor secuiesti pe aceste meleaguri pentru apararea hotarelor Regatului Ungariei de pe la inceputul sec. XIII (prima colonizare documentata este din anul 1224 in actualul judet Covasna) numele scaunelor secuiesti si in curand a „natiunii medievale” secuiesti sau a Tinutului Secuiesc este amintit in sute de documente transilvane, maghiare sau straine. Granitele tinutului, drepturile speciale ale secuilor, autonomia lor fata de regalitatea maghiara sau principalitatea transilvana este mentionata in mii de documente oficiale scrise in latina, germana, mai apoi in maghiara. Autonomia acestui teritoriu a functionat peste 600 de ani, pana in anul 1878. In acest an parlamentul maghiar considerand autonomia secuilor si a sasilor din Transilvania ca fiind institutii feudale demodate, a decis anularea acestora, si includerea teritoriului lor in noile comitate (judete) formate in Transilvania prin reorganizare teritoriala generala a Transilvaniei re-anexate statului ungar. Din 1878 Tinutului Secuiesc isi mai recapata integriatea doar intre anii 1950 si 1960, cand tot teritoriul istoric al tinutului intra in componenta nou infiintatei Regiuni Autonome Maghiare. In afara de aceasta perioada de 10 ani, din 1878 secuimea este de obicei separata in trei judete: Mures (inainte comitatul Maros-Torda, apoi judetul Mures), Harghita (inainte comitatul Csík si comitatul Udvarhely, apoi judetele Ciuc si Odorhei) si Covasna (inainte comitatul Háromszék, apoi judetul Trei Scaune). In pofida acestei separari prin granite judetene de mai mult de 130 de ani, identitatea comuna secuiasca a perseverat, ea fiind foarte puternica si in ziua de azi. Ea este reflectata din literatura pana in turism, din arta populara pana in societatea civila, din presa pana in politica.

Trebuie clarificat si faptul ca identitatea secuiasca nu este una etnica, ci una regionala si istorica, cum este poate identitatea maramuresana sau olteneasca la romani. Secuii se considera maghiari, vorbesc limba maghiara, se inteleg perfect cu un maghiar care locuieste sa zicem la granita cu Austria. Nu exista dovezi istorice care ar confirma ca secuii ar fi avut vreodata o limba separata. Secuii insa au pastrat pana in ziua de azi un alfabet foarte original cu origini feniciene si turcice, asa zisele „Rune secuiesti”. Insa chiar si inscriptiile medievale gasite scrise in acest alfabet sunt de fapt texte in limba maghiara, numai ca scrise cu acest alfabet. Integritatea tinutului secuiesc este confirmata nu numai de perceptia cvasi-generala locala dar si de granitele etnice din regiune, care corespund si azi cam 90% cu granita vechiului tinut autonom.

8. Tinutul Secuiesc = Kosovo, Autonomie = separare

Tinutului Secuiesc nu are aproape nici o asemanare cu cazul Kosovo. In primul rand Secuimea este in mijlocul Romaniei la 400 de kilometri de granita cu Ungaria, pe cand Kosovo era la granita Serbiei cu Albania, fapt care a facut mult mai usoara separarea ei. Tinutul Secuiesc, ca entitate separata are o vechime de peste 650 de ani, pe cand Kosovo s-a nascut in granitele actuale ca entitate juridica separata cu majoritate albaneza doar in anul 1945. Autonomia teritoriala pe criterii etnice a Tinutului Secuiesc a fost desfiintata in 1878 mai apoi in 1968, pe cand cea kosovara numai in 1989, la inceputul unor vremuri tulburi, a unui razboi etnic general in majoritatea fostelor republici iugoslave. In cazul Kosovo a fost vorba de un razboi civil crunt care a dus la separare, inceput prin alungarea fortata de catre armata iugoslava a populatiei albaneze, apoi de reinfiintarea administratiei proprii sub tutela ONU. Acest conflict militar a fost cauzat tocmai de anularea autonomiei kosovarilor albanezi de catre regimul Milosevici. Daca acea autonomie nu era anulata in 1989, si nu se incepea deznationalizarea fortata mai apoi alungarea efectiva si epurarea etnica – fapt care a starnit contrareactia militara kosovara - Kosovo probabil nu ajungea niciodata la independenta.

Citeste continuarea articolului si comenteaza pe Romania obiectiva.


Citeste mai multe despre   


2740 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  Care e scopul (Vineri, 20 martie 2009, 11:11)

  Helfdane [anonim]

  celor care conduc Tinutul Secuiesc ? Este urmatorul: daca obtin autonomie, acesti oameni ( Marko Bella, Verestoy Attila, Laslo Tokes etc. ) vor deveni REGI. Vor fi de neatins. Momentan mai pot fi deranjati de catre un control de la Bucuresti, dar in momentul cand vor obtine autonomie vor face tot ce vor fara sa le mai poata zice nimeni nimic. Mafiotii gen Csibi Istvan vor avea statut de baron al drogurilor columbian. D-asta se zbat ei atat pentru autonomie. Credeti ca-i intereseaza cum o duc ungurii de rand ? HA. Au avut parghii de putere atatia ani si nu au facut NIMIC pentru ai lor. Doar au furat si au pus stapanire pe tot.
  • 0 (2 voturi)    
   In principiu (Vineri, 20 martie 2009, 12:12)

   Horvath Ferenc [anonim] i-a raspuns lui Helfdane

   ai dreptate. Dar daca ne obtinem autonomie incercam sa alegem alti conducatori.
   • -1 (1 vot)    
    si in fapt?! (Vineri, 20 martie 2009, 12:58)

    hicks guralivu [anonim] i-a raspuns lui Horvath Ferenc

    Pai si ce va impiedica sau v-a impiedicat pana acum sa alegeti pe altii?! totusi sunt niste lucruri de bun simt - nu este mai normal ca intai voi ca si comunitate impreuna cu capii vostri de pe acolo sa duceti un trai decent si apoi eventual sa cereti si autonomie.... Momental exceptandu-i pe cei enumerati mai sus de Helfdane si ceva acoliti de-ai lor restul sunteti cam muritori de foame...( un pic subdezvoltati economic si din punct de vedere al infrastructurii). Daca prin absurd maine o sa fiti autonomi credeti ca o sa reusiti cu izmenele peticite in fund si cu furca sa mai dati jos capetele luminate (Marko Bella, Verestoy Attila, Laslo Tokes etc. )??????
    Eu cred ca nu...., iar
   • +1 (1 vot)    
    Draga Horvath Ferenc (Vineri, 20 martie 2009, 15:59)

    lst [utilizator] i-a raspuns lui Horvath Ferenc

    Sunt roman. Dar acest lucru este mai putin important intr-o discutie rationala.

    Pana la autonomie de orice fel mi-as dori sa traim o "perioada de relaxare". Am sa definesc termenul dupa insiruirea catorva idei:
    - dupa decembrie '89 au aparut niste formatiuni politice care, fara doctrina politica, s-au nascut pe seama discursului nationalist. Va las pe voi sa le numiti. Istoria foarte recenta a inceput sa se scrie fara acestea, iar eu sper ca disparitia acestora din viata politica reala a Romaniei sa fie definitiva.
    - noi, romanii majoritari, se pare ca am renuntat la sustinerea discursului nationalist. Imi place sa cred ca acest lucru se datoreaza preocuparii pentru viitor mai bun, cu ignorarea provocarilor tampite. Iar pentru mine un viitor mai bun nu este conditionat de numele/limba/obiceiurile/traditiile vecinului meu. Sper ca intr-un viitor cat mai apropiat, in lipsa provocarilor, a discutiilor in contradictoriu, a constientizarii faptului ca numele/limba/obiceiurile/traditiile nu ne diferiti, cei care conduc acum organizatiile maghiarimii sa fie inlocuiti cu cei care se vor mula pe prioritati reale.

    Adica prin "PERIOADA DE RELAXARE" inteleg o perioada in care nici nationalistii romani sa nu mai iasa in fata, dar nici corespondentii lor din maghiarime.

    Si-apoi o sa mai vedem cum stau lucrurile.

    Eu cred ca in directia asta vor aluneca lucrurile, asa cum mi se pare ca rezulta si din postul tau.
    Majoritarii au renuntat la discursul nationalist. Voi veti renunta la acualii conducatori dupa obtinerea autonomiei. Logica mea spune ca, ne mai avand adversari la categoria "nationalism", lotul vostru reprezentativ ar trebui schimbat cu alti politicieni, axati pe realitati.

    PS: fac parte din categoria de romani care a simtit ca i se usuca mana cand a trebuit sa-l voteze pe Iliescu presedite. Dar l-am votat pentru ca alternativa era tribunu'-nebunu'.
 • +5 (5 voturi)    
  O multime de erori (Vineri, 20 martie 2009, 11:15)

  Arpad Gabor [anonim]

  1.Colonizarea cu secui a inceput mai devreme de sec.13, ei fiind "impinsi" treptat dinspre Panonia spre tinuturile valahilor, pe masura ce se extindea ocupatia ragtului maghiar. De altfel, cronica de care amintiti spune clar ca liderii maghiari "regreta faptul ca secuii au ales sa traiasca in munti in mijlocul valahilor" ! Pentru ca secuii erau folositi ca mercenari si regii unguri vroiau sa ii duca la frontiera cu slavii, la Dunare in Banat si chiar la sud de Carpati. Insa o majoritate de secui au preferat sa ramana in curbura Carpatilor "printre valahi".

  2.Alta afirmatie vadit mincinoasa: in evul mediu secuii erau natiune, acum sunt parte a maghiarimiii ! Stimati autori, ca sunteti romani sau unguri, documentati-va va rog pe site-ul Academiei Ungare de stiinte, veti constata ca nici pana in ziua de azi istoricii unguri nu au putut stabili originea etnica a secuilor.
  Ce e foarte sigur pt. istoricii maghiari e ca secuii nu au venit odata cu cele 7 triburi maghiare si cele 3 hazare, radacinile etnice si geneza acestei "natiuni medievale" secuiesti raman nelamurite.
  ideea ca "secuii sunt etnici maghiari" e una dintre cele mai grosolane si eficace minciuni din arsenalul asimilationist de propaganda a Budapestei. Alfabetul si limba secuilor au fost la inceput interzise, apoi deformate 1.000 de ani pana s-au maghiarizat!

  3.Trec peste interpretarea extrem de anti-sarba a conflictului din Kosovo (se uita islamizarea si popularea cu albanezi veniti din Albania) si precizez ca oriunde in Europa, inclusiv in state "mai civilizate" ca noi astia din Est (cum sunt Belgia sau Spania), autonomia teritoriala e primul pas spre separatismul etnic si apoi spre separatismul administrativ-teritorial.
  Belgia a inceput asa, acum Flandra vrea separarea si in cativa ani Belgia nu va mai exista. Bascii si catalanii au primit autonomie si acum tendintele separatiste sunt foarte clare si chiar violente.

  4.Daca secuii s-ar distanta de Ungarii, romanii i-ar percepe mult mai pozitiv!
  • +2 (2 voturi)    
   povestea cu intelesul (Vineri, 20 martie 2009, 11:41)

   Io [anonim] i-a raspuns lui Arpad Gabor

   Nu stiu suficienta maghiara ca sa-mi dau seama daca e un dialect, regionalism sau altceva, dar pot sa-mi dau seama relativ usor cand cineva vorbeste cu accent secuiesc. Mai mult, cunosc oameni care au avut ceva dificultati sa se inteleaga in maghiara cu secuii...
   • 0 (0 voturi)    
    cunoscutii tai (Vineri, 20 martie 2009, 13:43)

    levi [anonim] i-a raspuns lui Io

    clar ca nu stiau maghiara!
   • 0 (0 voturi)    
    ops... (Vineri, 20 martie 2009, 23:58)

    mitica [anonim] i-a raspuns lui Io

    Asa este.

    Secuiul spune ca adevarata limba e cea secuiasca,iar lb. magiara este cea asa-zis literara.
    Dar ce vreti,nu se intelege romanul cu romanul -si atunci cum vreti ca secuiul sa se inteleaga cu ungurul?

    Unii spun ca e banc,dar va spun eu ca nu este.
    DECI:
    La un izvor de apa minerala din zona Ciucului,secuiul isi bea "borviz-ul de zi cu zi.
    Trece pe acolo un turist din Ungaria si-l intreaba.
    -János bácsi,Dvs beti apa asta minerala, tot timpul?
    ...la care secuiul ii raspunde;
    -Doamne fereste fiule,noi bem apa asta doar cand ne este sete!

    Sa fiti iubiti!
  • 0 (0 voturi)    
   niste informatii auxiliare (Vineri, 20 martie 2009, 15:20)

   gyula I [anonim] i-a raspuns lui Arpad Gabor

   culese din lucrarea lui Alfred H. Posselt: Istoria statului iudeo-khazar, Viena, 1982.
   Dupa spulberarea imperiului khazar la portile Caucazului (Daghestanul de azi) de catre slavii cotropiti, mai apoi crestinati de intrusi scandinavi (Rus = Waregi), un trib khabar (khazari desprinsi de majoritate pe neconformare in ale credintei; doua triburi luasera parte la descalecarea propriu-zisa) cu elemente hunice, a fost asezat de catre marele principe al ungurilor Taksony in anul 969 in Ardealul de sud-est la paza hotarelor. Aici s-au amestecat cu avari si gepizi, pe care i-au asimilat in decursul anilor. Catolicizarii din cale afara de violente duse de Sfantul Stefan sub influenta bavarezo-italiana, ei s-au opus in revolta de la 1010 condusa de principele iudaizat Kupa. Opozitia era un amestec de paganism, iudaism, greco-catolicism, karaism, arianism. Pe cand ceilalti ne-catolici au fost facuti iobagi, secuii s-au bucurat de privilegii ale unor "liberi" pana in vremurile Mariei-Tereza, care i-a inregimentat intr-un sistem al regiunilor de granita.
   Numeroase au fost revoltele impotriva catolicismului si dominatiei habsburgice: 1437 Antal Budai Nagy, 1513 György Dózsa, 1601 Mózes Székely, 1761-1765 si 1784 (impotriva romanilor lui Horia, protejati de la Viena, care executasera 4 000 de secui) si in 1848 sub János Czetz in armata lui Kossuth. Tinutul Secuiesc a fost pus in perioada 1849-1851 sub administratie militara, secuilor imputandu-li-se cruzimile din randurile republicanilor. Realipirea Tinutului Secuiesc de Ungaria in WWII, precum si Regiunea Autonoma Maghiara din 1950-1960 sunt considerate de-asemeni expresii ale dorintei de neatarnare a secuilor.
   • 0 (0 voturi)    
    informatii dubioase (Vineri, 20 martie 2009, 19:28)

    ionel [anonim] i-a raspuns lui gyula I

    nu stiu cat de veridice sunt celelalte informatii insa in mod cert pasajul
    "Numeroase au fost revoltele impotriva catolicismului si dominatiei habsburgice: 1437 Antal Budai Nagy, 1513 György Dózsa, 1601 Mózes Székely"
    e gresit.

    1437 si 1513 au fost rascoale taranesti, ale iobagilor maghiari si romani. NU au fost rascoale secuiesti. Tocmai prin autonomia de care dispuneau secuii nu erau (in mare) iobagi, si nu aveau motivele de rascoala pe care le aveau iobagii maghiari si romani.
    Din contra, recunoasterea autonomiei secuilor si statutul de natiune s-a datorat tocmai faptului ca au participat la reprimarea rascolii din 1437, atunci cele 3 "natiuni" secuii, sasii si nobilimea maghiara au facut o alianta care a infrant rascoala. In 1437 rascoala si-a avut centrul la Bobalna (judetul Cluj), deci nu pe teritoriu secuiesc. 1513 au fost alte motive iar rascoala a avut centrul in Banat, iarasi nici o legatura cu secuimea.
    Iar 1601 a fost o rascoala principelui Moise Szekely la care nu stiu in ce masura au participat secuii insa in mod cert a fost o rascoala a nobililor maghiari impotriva habsburgilor si mercenarilor habsburgi care ocupau si distrugeau Transilvania.

    S-au rasculat si secuii insa nu cu aceste ocazii, de aceea nu as da doi bani pe asertiunile celelalte ale acestui Posselt.
    De ex. o rescoala a secuilor a fost descrisa de Balcescu in "Romanii sub Mihai Voivod". Secuii s-au rasculat impotriva principelui transilvan (maghiar) Cristofor Bathory care le-a luat libertatea si privilegiile. Concomitent Mihai Viteazu a intrat in Transilvania si l-a infrant pe Bathory la Selimber si s-a inscaunat la AlbaIulia ca principe. El le-a redat libertatile secuilor care s-ar putea spune ca erau aliatii sai. Cristofor Bathory a incercat sa fuga si a fost prins de secui care l-au ucis.
    • 0 (0 voturi)    
     simplu informatii in alt context (Sâmbătă, 21 martie 2009, 1:27)

     gyula I [anonim] i-a raspuns lui ionel

     Lucrearea din care am extras 2-3 pagini are la centru problema khazara in istoria evreimii europene. Referitor la 1437 autorul metioneaza ca privilegiile secuilor au fost codificate dupa aceasta revolta, insa au existat din zilele lui Taksony.
     Referitor la dinastia Báthori, ea a fost intemeiata de Wenzelin, capetenia unei ostiri de cavaleri germani, care l-a infrant in 1010 pe Kupa si a primit tinuturi in Szilágy si Sabolcs cu centrul la Bátor, dupa care descendentii sai si-au dat numele.
     Deci amanunte ca si caracterul de revolta husita a anului 1437 impotriva marii nobilimi catolice ori pericolul unei cruciade antiturcesti purtate de mica nobilime, cler si iobagime in 1513 in detrimentul marilor latifundiari carora le fugeau fortele de munca pe campuri nu sunt atat in prim plan cat legaturile cu inceputurile istoriei secuiesti.
   • 0 (0 voturi)    
    Informatii dubioase (Vineri, 20 martie 2009, 21:56)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui gyula I

    Greco-catolicism in secolul 10? Greco-catolicismul a aparut in Transilvania in secolul 18.
    • 0 (0 voturi)    
     aici e greseala mea (Sâmbătă, 21 martie 2009, 0:08)

     gyula I [anonim] i-a raspuns lui Andrei

     Am tradus crestini greci cu catolici. Imi pare rau.
  • 0 (0 voturi)    
   of ...Doamne! (Vineri, 20 martie 2009, 23:39)

   mitica [anonim] i-a raspuns lui Arpad Gabor

   "Raspund" numai la punctul 4.

   Fiind secui sau maghiar din Romania,cum vreti Voi ,va spun cu mana pe inima -ca Noi, atunci cand suntem in Ungaria, aia -scurt pe 2 -ne fac romani iar cand suntem acasa,adica in Romania,nu altundeva,ca asta-i tara noastra,atunci romanii ne fac unguri.
   Probabil de aici au gandit unii sa ne faca BOZGORI,(bocskor=opinca, zic ei, altii traduc -"fara tara')
   QUO VADIS, DOMINE? cu tampeniile astea?
   Nu sunt istoric,nu stiu prea multe,dar nu sunt singurul de acest gen.
   Va rog TERMINATI odata cu tampeniile de gen Kosovo,noi nu vrem razboi,noi ,oamenii simpli ,vrem PACE , CIVILIZATIE SI UN PIC DE BANI ca sa traim in voie.
   Nu vrem sa fim nici ca becali cu b mic,nici ca Tiriac sau Rockefeller (stiu ca diferenta e mare dintre acestia) nici ca vadim,nici ca tokes sau verestoy.
   Lasati-ne sa traim in pacea si linistea noasta,pentru ca avem si noi idiotii nostrii asa cum ii aveti si voi si toata lumea ,de la APUS la RASARIT!
   Sa nu creada nimeni ca noi nu "umblam " prin lume si suntem prostii de pe lume .Nu,cine vine prin zona noastra si este un pic mai normal decat majoritatea RSR-ului ,atunci vede tot - si nu ma refer la fata care nu stie sa zica o boaba pe romaneste si nici la cel care a sosit in "zona "de 2-3 ani si-si scuipa semintele de dovleac pe trotuar ,de parca ar fi-n Ghencea.

   HAI S-O LASAM BALTA SI SA NE CIVILIZAM,,SA MUNCIM ,SA NE DISTRAM , samd,ca viata e scurta...


   Sa fiti iubiti!
 • +2 (2 voturi)    
  identitatea secuiasca (Vineri, 20 martie 2009, 11:16)

  kid [anonim]

  "Trebuie clarificat si faptul ca identitatea secuiasca nu este una etnica, ci una regionala si istorica, cum este poate identitatea maramuresana sau olteneasca la romani. Secuii se considera maghiari, vorbesc limba maghiara, se inteleg perfect cu un maghiar care locuieste sa zicem la granita cu Austria."

  Mi se pare mie sau maramuresenii (sau chiar si oltenii) nu tin asa de tare sa obtina autonomia de orice fel ?
  Probabil fiindca maramuresenii si oltenii (ca si bihorenii si banatenii de altfel) nu se considera magiari si nu prea le suride ideea de a se lasa amagiti si folositi pe post de masa de manevra pentru a servi interesele altora ?

  Si toate aceste regiuni isi pastreaza identitatea regionala si culturala specifica fiecareia in ciuda mormanelor de glume sarate sau nesarate facute pe seama lor.
  • -1 (3 voturi)    
   Treaba lor (Vineri, 20 martie 2009, 11:41)

   micra [anonim] i-a raspuns lui kid

   Mi se pare mie sau maramuresenii (sau chiar si oltenii) nu tin asa de tare sa obtina autonomia de orice fel ?
   >>> Pai domle e treaba lor! Daca le trebe sa-l aiba daca nu nu.
   Daca ai trei copii si cand ii intrebi doar unuia ii trebe vata de zahar ailalti seminte doresc seminte, raspunsul tau va fi: Nu va iau nimic ca vreti lucruri diferite? Pai las-le domle ca nu ti-a cerut masina!
   Cu ce te mananca autonomia unora? Daca esti oltean strange si tu semnaturi pentru un referendum daca-ti trebe autonomie, si vezi cum doresc si ceilalti din regiune, ca doar asta inseamna democratie.
  • +3 (3 voturi)    
   Maghiarofonii din Transilvania (Vineri, 20 martie 2009, 12:09)

   Hazar magyar [anonim] i-a raspuns lui kid

   Daca esti pisica nu e de ajuns "sa te consideri" caine pentru a fi considerat "caine". Un roman care traieste in China si vorbeste chineza nu va fi considerat niciodata un "chinez" de catre chinezi :).

   Exista cel putin 4 etnii care compun comunitatea din Romania a "celor care vorbesc maghiara".

   -descendentii colonilor unguri veniti din Panonia, dupa inceperea invaziei maghiare, in sec.9-11. Acestia sunt azi in numar de circa 600.000 si sunt singurii "maghiari", etnic-lingvistic-istoric.

   -secuii colonizati in sec.11-13, o etnie ne-maghiara a carei origine e necunoscuta si reprezinta o enigma chiar si pentru academicienii din Ungaria. Nici macar un singur secui nu va poate indica cu dovezi originea etnica "maghiara" a "natiunii secuiesti". Acestia sunt in numar de circa 500.000 si sunt majoritar localizati in Harghita (85%), Covasna (75%), Mures (30%).

   -tiganii ardeleni asimilati lingvistic maghiarimii, asa zisii "gabori", care la recensaminte se declara majoritar "maghiari", desi nici etnic, nici istoric, nici ca limba materna (romanes) nu au nimic comun cu minoritatea maghiara. Ei sunt in numar de circa 150.000 (dupa ONG-urile tiganesti).

   -descendenti ai familiilor mixte romano-maghiare si romani asimilati (potrivit istoricilor maghiari de la 1902, "secuii au reusit sa asimileze 200 de sate de valahi". Acestia sunt circa 200.000 si multi dintre ei chiar si azi, cand scriu pe forumuri, nu prea stiu cum sa se auto-identifice. pana acum li se parea ca Ungaria e mai de succes si e mai "prestigios" sa te prezinti ca "maghiar" decat ca "roman". Insa asta nu poate schimba adevarul scris in patrimoniul genetic sau in Istorie !

   E util sa aveti in minte aceste date de fiecare data cand vorbiti cu maghiari sau cand se discuta "problema secuiasca", pentru ca manipularea UDMR e aceea prin care "minoritatea maghiara" din Romania e analizata ca un bloc etnic compact, ceea ce e evident fals.
 • -1 (7 voturi)    
  Traditie in autonomii (Vineri, 20 martie 2009, 11:22)

  micra [anonim]

  Si deci inseamna ca autonomie teritoriala a existat pentru secui... si nici atunci nu era vreo problema pentru integritatea statului...
  Autonomie locala nu inseamna independenta, cum nici catalanii nu s-au desprins de Spania stat suveran si national...
  Iar un alt exemplu interesant ar fi Provincia autonoma di Bolzano. Cei care au fost in Italia poate stiu unde e: chiar langa granita cu Austria, regiune autonoma germana caruia autonomia chiar a adus dezvoltare economica! Aici prima limba folosita e cea germana desi doar 69.38 din populatie e de origine germana (deci procentual mai mic ca secuii in tinutul secuiesc)
  In concluzie in UE exista exemple bune ca autonomii teritoriale exista si secuii chiar au si avut asa ceva deci nu ar fi o tragedie sa aiba din nou autonomie...
  • +3 (3 voturi)    
   Autonomia duce la separatism si violenta (Vineri, 20 martie 2009, 11:56)

   Gavril Secuianu [anonim] i-a raspuns lui micra

   Autonomia secuilor, acordata de regii maghiari pentru a mentine un grup de mercenari pe granita, a fost anulata de republica ungara in 1878, pentru ca statul national maghiar a considerat ca e un abuz si un pericol secesionist, mai ales ca in acea vreme Romania isi castigase independenta.

   Autonomia catalana si basca a dus la violenta separatista si chiar si azi, dupa 300 de ani de convietuire in cadrul regatului spaniol, exista o majoritate de catalani ce ar vota desprinderea de Spania. Doar ca liderii catalani nu vor o baie de sange si vor separatism pe cale Constitutionala. ceea ce parlamentul de la Madrid le-a refuzat sistematic.

   Autonomia Flandrei si Valoniei a adus Belgia in pragul desfiintarii si doar presiuni imense din partea lojilor masonice europene "federaliste" tin inca acest regat in viata. O serie de state europene se tem ca "exemplul Flandrei" ar putea fi urmat de alte regiuni din Europa.

   Autonomia acordata Scotiei a condus la crearea unui puternic partid separatist, Partidul National Scotian, care si-a propus un referendum pentru "independenta Scotiei" in urmatorii 10 ani !

   Autonomia etnica acordata Crimeei, Osetiei sau Abhaziei a condus la manifestari clare de separatism pro-rus si la interventia Rusiei in politica statelor vecine (inclusiv militar).

   Autonomia acordata Groenlandei a dus la idei separatiste ale liderilor inuiti si la organizarea unui referendum pt. independenta in 2008, castigat de separatisti cu 75% din voturi. Groenlanda va mentine deocamdata legaturi privilegiate cu Danemarca insa din acest moment se poate proclama "stat independent" in orice moment.

   La nivel european, la Bruxelles, in marile capitale, exista foarte mare ostilitate fata de ideile autonomiste si separatiste, pentru ca acestea sunt calea sigura spre razboaie, ura etnica, conflicte, blocaje in intitutiile europene. Exemplul Kosovo a aratat clar diviziunile intre europeni si faptul ca doar 30% din tarile ONU au recunoscut acest separatism!
   • 0 (0 voturi)    
    Apa rece (Vineri, 20 martie 2009, 14:18)

    Covert Ops [anonim] i-a raspuns lui Gavril Secuianu

    Gavrile, in 1878 putem vorbi de Imperiul Austro-Ungar...
    Prima republica maghiara s-a infiintat in 1919 si a fost a lui celebrul Bela Kun.
    Asa ca mai usor cu istoria pe scari ca se varsa clapele.
  • 0 (0 voturi)    
   nerelevant (Vineri, 20 martie 2009, 22:19)

   Lucian* [anonim] i-a raspuns lui micra

   1) regiunea despre care spui tu, este o regiune obtinuta de Italia in urma primului razboi mondial.
   2) autonomiile in Italia sunt ceva istoric considerand multitudinea de regate, ducate si republici indepenndente care erau autoguvernate.
   Nici macar in ziua de azi nu se poate vedea o omogenizare a populatiei italiene iar dialectele chiar au diferente mari in unele cazuri.
 • +2 (4 voturi)    
  pt dnul SELARU (Vineri, 20 martie 2009, 11:38)

  marius [anonim]

  pt dnul SELARU. cu unele puncte sunt de acord, cu altele nu. Insa pe cind face dnul SELARU o inventariere a prejudecatilor ungurilor fata de romani. Chiar vreau sa citesc si asa ceva. Cind?
 • 0 (2 voturi)    
  Secuii (Vineri, 20 martie 2009, 11:49)

  Tamas [anonim]

  Comentariile sunt chiar pertinente ( mai ale Arpad ,
  bine documentat ) .Daca autorul nu ia in cosideratie dreptul istoric ( necunoscut sau de expresii paralele ) , recunoscand " evidenta " ca secuii au fost < colonizati > intr-un anume areal [ era pustiu
  -szighet -? ] , drepturile juridice ( roman ) nu pot fi decat drepturile individuale !!
  Ma inscriu si eu in parerea ca secuii au fost o populatie adusa ca aliat de pe Volga , ca originea ei turca ( khasara ) are o palida confirmare in acel
  alfabet propriu cu elemente runice turcesti ,etc .
  dar si ca sunt un model al reusitei deznationalizarii
  ( maghiarizarii ) - ceea ce nu puteau face in orice caz cu populatia majoritara bastinasa , ocupata
  prin arme ( romanii ) .Iar , istoric vorbind , n-ar fi
  rau ca ungurii sa explice cum au maghiarizat ( asimilat ) triburile numeroase de pecenegi sau
  cumani ramase pe Tisa . Dece n-ar fi si secuii unul
  din acele triburi .?
 • +2 (2 voturi)    
  cand fara istorie, cand cu istorie ... (Vineri, 20 martie 2009, 11:52)

  Consonant [anonim]

  In prima parte a acestei postari era scris negru pe alb ca nu intram in probleme de istorie intrucat oricum invatam istorii paralele (romanii si respectiv ungurii). Acum, principalele probleme sunt istorice. Pai cum vine asta, domnule Selaru? Vreau sa aud un raspuns, macar din politete, la acest comentariu! Ceva, care sa-mi spuna ca mai si cititi ce gazduiti pe blog.
 • 0 (2 voturi)    
  Martieni ? (Vineri, 20 martie 2009, 12:10)

  Mitica [anonim]

  Si eu care credeam ca sunt si unii si altii martieni, adica de pe planeta Marte, dar la sosirea pe Pamant s-au defectat franele si respectivii au sarit din mers din nava, s-au lovit un pic la cap si vorbesc acum limbi diferite...

  Vedeti si acesta poate fi o foarte credibila istorie paralela a etnogenezei ungro-finice si daco-romane.
  • 0 (0 voturi)    
   martieni...adica 6-6 "poarta-n casa" ? (Sâmbătă, 21 martie 2009, 0:15)

   mitica -mitica secuiul [anonim] i-a raspuns lui Mitica

   Mai studiaza!

   Si vezi ca si eu sunt "Mitica",daca vrei, eu iti cedez numele si ma semnez ca "mitica secuiul'

   Sa fii iubit!
 • 0 (0 voturi)    
  autorul (Vineri, 20 martie 2009, 12:18)

  Tihamér Czika [anonim]

  Din cele 13 prejudecăţi, clişee, antimaghiare în doar 2 sunt prezentate nişte date istorice. Chiar în cele 2 pe care le vedeţi la începutul acestui articol. În celelalte 11 nu se discută chestiuni istorice.
  În aceste două (legitimitatea existenţei Ţinutului Secuiesc, şi diferenţa dintre acest ţinut şi Kosovo) istoria prezentată sumar nu a putut fi evitată.
  Totuşi se poate remarca că nici aici nu sunt discutate momente istorice controversate. Datele istorice cu privire la formarea şi evoluţia Secuimii nu sunt cotroversate. Ele sunt numai ignorate de istoriografia românească.

  Se poate totuşi spune că în mare parte aceste doua articole au puţin în comun cu istoria.
 • +1 (1 vot)    
  autonomie... (Vineri, 20 martie 2009, 12:34)

  uwe [anonim]

  Eu zic asa.... Or fi fost secuii autonomi de prin 1200 si ceva, dar ce e sigur e ca nu in contextul unui stat precum Romania. Bine-mersi, si Dacia a fost independenta fata de Imperiul Roman, dar asta nu-nseamna ca ar trebui sa revendicam teritoriile care erau sub stapanirea lui Burebista.
 • 0 (0 voturi)    
  imbrobodeala cu acte in regula.. (Vineri, 20 martie 2009, 13:15)

  agora [anonim]

  E uimitor un lucru :cand romanii fac referiri istorice la Dacia ni se reproseaza ca incercam sa deviem de la realitatile actuale si ca oricum faptele istoriei indepartate nu-si mai au sensul Dar cand interesele lor o cer se pot face referiri la istorie si i-ar aduce pe secui pe teritoriile actuale daca se poate ..dinainte de Christos doar doar sa fie ei aici cu drepturi cu tot Cum mai incearca ei sa-i imbrobodeasca pe romani ..si nu de azi de ieri ...
 • +1 (1 vot)    
  Un articol marca Dan Selaru (Vineri, 20 martie 2009, 15:31)

  ALIN [anonim]

  Eu ma tot intreb cine e domnul Dan Selaru care scrie asemnea articole. Am vazut ca scrie la mai multe ziare. Cred ca e un fel de OTV al presei scrie prostii nedocumentate ca sa fie in centrul atentiei.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri