Cu acordul autorului, Tihamér Czika, am preluat de pe blogul Limba Cailor un articol aparut prima oara in Romania, Libera in viitor. Prima parte se afla aici.

Cred ca o opinie asupra parerilor romanofobe pe care ungurii le au fata de romani, descrise de un ungur, ar face mult bine relatiilor dintre noi. Si ma surprinde un lucru, de ce presa romana "mare", cu staif, nu gazduieste opiniile minoritatii maghiare. Frica, prostie, cutumele nationaliste pastrate prin Vadim si recunoscute de curand de Traian Basescu?

Prejudecatile maghiarofobe si adevarul despre ele (II)

Cum am promis saptamana trecuta, continuam prezentarea celor mai importante clisee si prejudecati antimaghiare prezente in constiinta populara romaneasca.

7. Tinutul Secuiesc e o inventie a extremistilor maghiari

Tinutul Secuiesc este un adevar istoric de aceeasi natura ca si Bucovina, Oltenia, Banatul sau Dobrogea, desi nici una nu are un caracter oficial in ziua de azi.

Inca de la colonizarea triburilor secuiesti pe aceste meleaguri pentru apararea hotarelor Regatului Ungariei de pe la inceputul sec. XIII (prima colonizare documentata este din anul 1224 in actualul judet Covasna) numele scaunelor secuiesti si in curand a „natiunii medievale” secuiesti sau a Tinutului Secuiesc este amintit in sute de documente transilvane, maghiare sau straine. Granitele tinutului, drepturile speciale ale secuilor, autonomia lor fata de regalitatea maghiara sau principalitatea transilvana este mentionata in mii de documente oficiale scrise in latina, germana, mai apoi in maghiara. Autonomia acestui teritoriu a functionat peste 600 de ani, pana in anul 1878. In acest an parlamentul maghiar considerand autonomia secuilor si a sasilor din Transilvania ca fiind institutii feudale demodate, a decis anularea acestora, si includerea teritoriului lor in noile comitate (judete) formate in Transilvania prin reorganizare teritoriala generala a Transilvaniei re-anexate statului ungar. Din 1878 Tinutului Secuiesc isi mai recapata integriatea doar intre anii 1950 si 1960, cand tot teritoriul istoric al tinutului intra in componenta nou infiintatei Regiuni Autonome Maghiare. In afara de aceasta perioada de 10 ani, din 1878 secuimea este de obicei separata in trei judete: Mures (inainte comitatul Maros-Torda, apoi judetul Mures), Harghita (inainte comitatul Csík si comitatul Udvarhely, apoi judetele Ciuc si Odorhei) si Covasna (inainte comitatul Háromszék, apoi judetul Trei Scaune). In pofida acestei separari prin granite judetene de mai mult de 130 de ani, identitatea comuna secuiasca a perseverat, ea fiind foarte puternica si in ziua de azi. Ea este reflectata din literatura pana in turism, din arta populara pana in societatea civila, din presa pana in politica.

Trebuie clarificat si faptul ca identitatea secuiasca nu este una etnica, ci una regionala si istorica, cum este poate identitatea maramuresana sau olteneasca la romani. Secuii se considera maghiari, vorbesc limba maghiara, se inteleg perfect cu un maghiar care locuieste sa zicem la granita cu Austria. Nu exista dovezi istorice care ar confirma ca secuii ar fi avut vreodata o limba separata. Secuii insa au pastrat pana in ziua de azi un alfabet foarte original cu origini feniciene si turcice, asa zisele „Rune secuiesti”. Insa chiar si inscriptiile medievale gasite scrise in acest alfabet sunt de fapt texte in limba maghiara, numai ca scrise cu acest alfabet. Integritatea tinutului secuiesc este confirmata nu numai de perceptia cvasi-generala locala dar si de granitele etnice din regiune, care corespund si azi cam 90% cu granita vechiului tinut autonom.

8. Tinutul Secuiesc = Kosovo, Autonomie = separare

Tinutului Secuiesc nu are aproape nici o asemanare cu cazul Kosovo. In primul rand Secuimea este in mijlocul Romaniei la 400 de kilometri de granita cu Ungaria, pe cand Kosovo era la granita Serbiei cu Albania, fapt care a facut mult mai usoara separarea ei. Tinutul Secuiesc, ca entitate separata are o vechime de peste 650 de ani, pe cand Kosovo s-a nascut in granitele actuale ca entitate juridica separata cu majoritate albaneza doar in anul 1945. Autonomia teritoriala pe criterii etnice a Tinutului Secuiesc a fost desfiintata in 1878 mai apoi in 1968, pe cand cea kosovara numai in 1989, la inceputul unor vremuri tulburi, a unui razboi etnic general in majoritatea fostelor republici iugoslave. In cazul Kosovo a fost vorba de un razboi civil crunt care a dus la separare, inceput prin alungarea fortata de catre armata iugoslava a populatiei albaneze, apoi de reinfiintarea administratiei proprii sub tutela ONU. Acest conflict militar a fost cauzat tocmai de anularea autonomiei kosovarilor albanezi de catre regimul Milosevici. Daca acea autonomie nu era anulata in 1989, si nu se incepea deznationalizarea fortata mai apoi alungarea efectiva si epurarea etnica – fapt care a starnit contrareactia militara kosovara - Kosovo probabil nu ajungea niciodata la independenta.

Citeste continuarea articolului si comenteaza pe Romania obiectiva.