Moldova, Transnistria si Rusia au convenit miercuri ca o misiune internationala sub mandat OSCE ar putea inlocui fortele rusesti de pace amplasate in regiunea separatista, dupa ce partile vor cadea de acord asupra unui plan de pace, anunta Reuters.

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, i-a invitat la resedinta sa din Barvikha, in afara Moscovei, pe presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, si pe liderul separatist Igor Smirnov, pentru a incerca sa accelereze obtinerea unei solutii politice a acestui conflict, vechi de 19 ani.

Rusia, care a trimis trupe de pace in Transnistria inca din 1992, a respins pana acum o forta internationala de pace intr-o regiune in care afirma ca are interese privilegiate.

Prezenta trupelor rusesti de pace este o problema centrala in obtinerea unui acord de pace, Moldova cerand inlaturarea acestor militari, pe care ii acuza ca simpatizeaza cu separatistii.

Cei trei lideri au semnat o declaratie comuna prin care se angajeaza sa gaseasca o solutie la acest conflict, dar nu se face nicio referire la viitorul statut al Transnistriei - un alt punct principal de blocaj in negocieri.

"Partile ... noteaza rolul stabilizator al actualei misiuni de pace in regiune si convin ca ar fi utila inlocuirea acesteia cu o noua misiune, sub auspiciile Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa dupa ce o solutie (la conflict) va fi gasita", se arata in textul declaratiei.