Judecatorii Curtii Constitutionale au decis sa admita exceptia invocata de Avocatul Poporului referitoare la Ordonanta de Urgenta privind DNA si legea de infiintare a DIICOT, informeaza NewsIn.

Avocatul Poporului a sesizat CCR in legatura cu neconstitutionalitatea cazurilor in care urmarirea penala este efectuata de structurile centrale in locul celor teritoriale.

Un articol din OUG prevede ca procurorii din cadrul structurii centrale a Directiei Nationale Anticoruptie pot prelua, in vederea efectuarii urmaririi penale, cauze de competenta structurilor teritoriale ale directiei, din dispozitia procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

NewsIn precizeaza ca potrivit articolului 22 din OUG 43/2002, competenta revine structurii centrale atunci cand "impartialitatea procurorilor ar putea fi stirbita din cauza imprejurarilor, dusmaniilor locale sau calitatii partilor, cand una dintre parti are o ruda sau un afin pana la gradul patru, inclusiv printre procurorii ori grefierii parchetului sau judecatorii, asistentii judiciari ori grefierii instantei. Alte cazuri prevad existenta pericolului de tulburare a ordinii publice si situatia in care urmarirea penala este impiedicata sau ingreunata datorita complexitatii cauzei ori altor imprejurari obiective, cu acordul procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala".

Avocatul Poporului a sesizat CCR si in legatura cu articolul 20 din Legea nr. 508/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea in cadrul Ministerului Public a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Articolul prevede cazurile in care procurorii din cadrul structurii centrale sau serviciilor teritoriale ale DIICOT pot prelua, in vederea efectuarii urmaririi penale, cauze de competenta structurilor teritoriale subordonate directiei, din dispozitia procurorului-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.