Aproape 15.000 de profesori, functionari publici si cadre medicale vor picheta, lunea viitoare, intre orele 11:00 si 13:00, sediile prefecturilor din toata tara, iar intre 12:00 si 14:00, sediile Ministerului Muncii si ale celor doua partide aflate la guvernare, PD-L si PSD, anunta Rador.

Calendarul de proteste a fost stabilit de bugetarii afiliati la Cartel Alfa, care sunt nemultumiti de prevederile ordonantei privind reducerea sau taierea unor sporuri.

Sindicalistii sunt decisi sa declanseze conflictul de munca daca documentul va fi adoptat in forma actuala. Discutiile asupra celor patru articole divergente din textul actului normativ vor fi reluate de Ministerul Muncii si sindicate lunea viitoare.

  • Guvernul va veni cu o noua propunere

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat, luni seara, la finalul consultarilor cu sindicatele, ca la sfarsitul saptamanii viitoare ministerul va avea o noua propunere pentru salariatii bugetari. Sindicalistii au parasit negocierile nemultumiti de propunerile Guvernului, amenintand cu proteste daca nu se va ajunge la un consens.

La finalul intalnirii de saptamana trecuta s-a stabilit ca sporul pentru limbi straine va fi de 10% si se acorda doar angajatilor care cunosc limbi straine rare, sporul de pana la 75% se va acorda angajatilor care lucreaza cu fonduri europene in functie de performante, iar pentru orele suplimentare vor fi acordate ore libere si, doar acolo unde acest lucru nu este posibil, orele suplimentare vor fi platite. In educatie, se pare ca salariul de merit si fondul de premiere vor fi acordate, la fel si cei 100 de euro pentru carti, iar naveta pentru profesori si elevi va fi in continuare decontata.