Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu: Pedepsele ridicate nu descurajeaza infractionalitatea, dimpotriva

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Luni, 16 martie 2009, 19:43 Actualitate | Esenţial


Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat pentru HotNews.ro ca reducerea pedepselor prevazuta in noul Cod Penal se armonizeaza cu legislatia din alte state UE si ca ministerul a imbratisat teoria potrivit careia limitele maxime exagerat de ridicate nu descurajeaza infractionalitatea, dimpotriva. Pe de alta parte, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi a declarat ca prin coborarea limitelor pedepselor, sanctiunile nu vor mai avea efect descurajator si ca se scurteaza si termenele de prescriptie, ceea ce va incuraja tergiversarea dosarelor.

In dezbaterea publica asupra codurilor de anul trecut nu s-a pus aceasta problema. O teorie juridica spune ca limitele maxime exagerat de ridicate descurajeaza infractionalitatea.

O alta teorie juridica spune ca limitele maxime ridicate nu descurajeaza infractionalitatea, dimpotriva. In plus, aceste limite maxime caracterizeaza state rigide, care nu folosesc si alte mijloace de preventie a infractionalitatii decat pedepsele mari. Ministerul a adoptat aceasta a doua teorie juridica. Limitele de pedeapsa din proiectul nostru sunt armonizate cu dreptul comparat la nivelul Uniunii Europene”
, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, pentru HotNews.ro.

El a mai spus ca instantele se orienteaza oricum catre praguri intermediare atunci cand pronunta hotarari. “De exemplu, desi furtul calificat se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani, aproximativ 80% din detinutii condamnati pentru furturi sunt pedepsiti cu inchisoare la 5 ani sau in jurul acestei durate”, a mai spus Predoiu.

Argumentele procurorului general Laura Codruta Kovesi impotriva reducerii pedepselor
 • Este discutabil dacă este oportun să micşorăm limitele de pedeapsă în contextul obligaţiilor asumate de România pentru combaterea corupţiei şi în condiţiile în care România este deja criticată de către Comisia Europeană în cadrul rapoartelor de monitorizare pentru aplicarea unor pedepse prea blânde persoanelor condamnate pentru infracţiuni de corupţie.
 • Poate că limitele maxime din prezent sunt nerealiste, dar prin coborârea şi mai mult a limitelor minime riscăm ca sancţiunile aplicate să nu mai aibă caracter descurajator, având în vedere tendinţa unor magistraţi de a aplica acestor fapte pedeapsa minimă.
 • Spre exemplu, infracţiunea de abuz în serviciu care a produs consecinţe deosebit de grave este pedepsită cu închisoare de la 5 la 15 ani; in proiectul de cod, pentru ca s-a eliminat agravanta consecinţelor deosebit de grave, orice abuz este sancţionat cu o pedeapsă de la 6 luni la 3 ani. - o diferenţă de tratament radicală care nu e justificată şi pe care nu o considerăm oportună.
 • Poate ca ar fi fost utile măsuri de genul celor adoptate în alte state aflate în situaţii similare cu a noastră - Slovacia - unde limita minimă de pedeapsă pentru asemenea infracţiuni este de 4 ani închisoare şi nu există posibilitatea suspendării pedepsei.
 • Modificarea limitelor de pedeapsă influenţează împlinirea termenelor de prescripţie. În proiectul noului Cod penal termenele de prescripţie sunt cele din actualaul cod, dar ca urmare a modificării limitelor de pedeapsă unele infracţiuni se vor încadra pe termene mai scurte.
 • Ca să continui cu exemplul de mai sus, la infracţiunea de abuz în serviciu care a produs consecinţe deosebit de grave, având în vedere noile limite de pedeapsă şi specifiul infracţiunii care determină în multe situaţii descoperirea ei la câţiva ani după ce a fost comisă, există pericoul de a se prescrie răspunderea în foarte multe cauze deduse judecării.
 • Ca atare, există riscul ca, în unele dosare în curs să se împlinească prescripţia ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod penal. De aceea, e important ca astfel de situaţii să fie evitate prin adoptarea de norme tranzitorii.
 • Există riscul ca, în unele dosare în curs să se împlinească prescripţia ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod penal. De aceea, e important ca astfel de situaţii să fie evitate prin adoptarea de norme tranzitorii.
 • Dispoziţiile tranzitorii sunt importante şi din perspectiva principiului aplicării legii penale mai favorabile. Daca noul Cod penal va fi adoptat în această formă, există riscul ca multe dintre persoanele care au cauze în curs de soluţionare să tergiverseze finalizarea dosarelor pentru a le fi aplicabilă legea mai favorabilă. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1471 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  Are "dreptate" (Luni, 16 martie 2009, 20:19)

  x [anonim]

  nici salariile mari si tot mai marite ale parlambadarilor si judecatorilor nu i'au scutit pe acestia de "foame-de-bani" si nedreptatziuri ...
 • +3 (5 voturi)    
  Propunere (Luni, 16 martie 2009, 20:37)

  Adi [anonim]

  Daca tot suntem in criza si vrem solutii de scadere a cheltuielilor bugetare eu propun sa anulam toate pedepsele. Sa-i lasam liberi stimate ministru pe toti infractorii. Golim puscariile, cheltuieli hrana + intretinere=0. De banii astia poate premiem magistratii ca tot sunt o categorie sociala defavorizata si stresata de munca pe care o depun zi de zi.
 • +4 (6 voturi)    
  Asa e :) (Luni, 16 martie 2009, 20:39)

  Costel [anonim]

  Dar de unde stie ministrul justitiei ca pedepsele mari nu descurajeaza comiterea infractiunilor?!!?? "Statele trebuie sa foloseasca alte metode de prevenire a acestor fapte? " Dar cine sunt astia ca sa isi dea cu parerea? Au fost in parnaie si au vazut ei cum sta treaba? Eu zic ca statul tebuie sa se simta obligat sa tina cat mai mult la racoare astfel de elemente, si sa nu mai bata campii cu reeducarea, reintegrarea si nu mai stiu ce a delicventilor. Cred ca 10% e mult sa zic ca sunt reintegrati...restul continua. Ar tebui reintrodusa norma cu munca fortata...di daca nu iti place munca...nu mananci.
 • +3 (5 voturi)    
  justitia (Luni, 16 martie 2009, 21:03)

  emil23 [anonim]

  Eu propun sa le dam si ceva premii infractorilor...
  si pana la urma interesele cui apara justitia din Romania?
  si cand va veni cineva competent la justitie ?
 • +3 (5 voturi)    
  Predoiu nu-si descurajeaza prostia, dimpotriva (Luni, 16 martie 2009, 21:09)

  psd-os-ul [anonim]

  Acest avocat-ministru se ia singur in deradere.
  Intr-un caz nefericit, ar fi de admis, odata cu ridicarea cuantumului pedepselor, sa se constate ca respectiva infractiune nu este (suficient) descurajata, dar sa spui "dimpotriva" e prea de oaie.

  E ca si cum sustine ca potentialul infractor, cu cat afla ca pedeapsa e mai mare, se simte mai mobilizat spre comiterea acelei fapte, dupa ce fusese in dubiu cand pedeapsa era mai mica.

  Predoiu se crede in fata judecatorilor care nu sunt descurajati de astfel de tromboane fara sens, dimpotriva, sunt victime sigure ale unor astfel de pledoarii rationale.

  Dupa el, frecventa unei fapte de natura penala este direct proportionala cu numarul anilor de pedeapsa (un scop in sine pentru colectia de ani mai multi), dar si cu gradul de informare a infractorului (din viitorul cod penal). Poate vrea sa spuna ca infractiunea este un scop in sine, pentru o colectie de ani mai multi si infractorii tresalta de bucurie cand afla ca isi pot indeplini planul mai repede.

  Asta-i avocat pornit cu dreptul?
  Dimpotriva, e ministru Gaga-contra.
  Incurajati-l, poate sta mai multi ani cu scaunul ! (la cap)
 • +4 (6 voturi)    
  "Perle "din noul cod penal ! (Luni, 16 martie 2009, 21:38)

  STEFAN A. [utilizator]

  In noul cod penal, legitima aparare are o clasificare ambigua, este justificata doar pe timp de noapte !
  Daca hotul intra in casa noastra ziua, nu avem dreptul sa ne aparam ? Articolul 19 alineatul 3.
  Enumeram doua articole care se bat cap in cap :
  Inchisoarea pe viata - articolul 56.
  Durata privarii de libertate in inchisoare : de la 15 zile la 30 de ani. articolul 60.
  Daca avem maxim 30 de ani in inchisoare, ce rost are sa vorbim de inchisoare pe viata ?
  Demn de studiat si limita de virsta de 60 de ani pentru crime grave cu pedepse de 30 de ani de inchisoare !!!!!!
  Adica se da o gratiere mascata la multi inplicati in Decembrie 1989 care au depasit deja virsta de 60 de ani ! In cel mai rau caz ,daca se va ajunge cindva la un proces, vor primii doar o amenda !!!!!!
  Democratia originala este adevarat originala !!!
 • -2 (4 voturi)    
  opinia strazii (Marţi, 17 martie 2009, 0:48)

  bursucul [anonim]

  multi destepti.
  in Vest exista scoli de criminologie. care s-au ocupat cu studierea impactului pedepselor asupra criminalitatii. iar concluzia bazata pe studii de sistem si investigarea datelor statistice a catorva zeci de ani, este ca nu gravitatea pedepsei are un impact asupra ratei de criminalitate, este probabilitatea ca si o sanctiune-amenintare e pusa in practica.in alte cuvine, domnul ministru a avut perfecta dreptate, nu conteaza asa mult ca cineva ar putea avea 4 ani de inchisoare mai multi la sentinta, mai mult conteaza ca respectivul sa fie prins, condamnat-sa primeasca o sentinta.
  si asta ar insemna ca politia sa fundamenteze actul de arestare in mod profesional, procurorul sa gereze cazurile profesional si judecatorul sa fie impartial precum si ceilalti actori secundari gen medici sa-si faca meseria in litera legii.
  iar criminalizarea excesiva e daunatoare, mai ales pentru infractiuni contra proprietatii, inchisorile nu sunt decat universitati pentru criminali, intra acolo pentru un anumit gen de infractiune si iese pregatit pentru zece mai ales daca a fost adolescent..de aceea se aplica pedepse alternative gen munca in folosul comunitatii. pentru a evita contaminarea si se in acelasi timp o posibila viata irosita e reeducata.
  dar cata vreme in Romania mentalitatea e un pic ca si statele africane, unde o furtul unei biciclete e mai grav decat un viol..n-ai de unde sa ceri
  functioneaza opinia strazii.
  • +5 (5 voturi)    
   Bursucu, mai lasa mustiucu ! (Marţi, 17 martie 2009, 10:15)

   Tata Omidu [anonim] i-a raspuns lui bursucul

   "furtul unei biciclete e mai grav decat un viol" tocmai din cauza unor destepti care considera marimea pedeapsei aproape nerelevanta.
   De asta cateva batranele care isi apara pamantul, impotrivindu-se executarii unei hotarari judecatoresti, se trezesc imediat in detentie, direct sau dupa transformarea amenzii penale, in timp ce coruptii si talharii aparati de mentalitatile tale occidentale se judeca cu cincinelele si executa doar pe ecrane, ziare sau forumuri, cate un numar de desteptatciune la mustiuc.
   Cei ca tine au mentalitatea arhicunoscuta:
   - nu poti sa spui despre Predoiu ca are dreptate, cu toate trimiterile tale pe directii occidentale- din burta si oricum neadaptabile musai infractorilor nostri originali - ci dai cu mustiucul cu sintagma "perfecta dreptate" , crezi ca asa esti mai convingator, nu cumva sa inteleaga prostimea strazii ca individul ar avea vreo dreptate obisnuita, de pe strada.
   Sufla la alt mustiuc!
  • +3 (3 voturi)    
   Adica nu intelegi ca "impactul" nu-i ca pactul? (Marţi, 17 martie 2009, 10:26)

   psd-os-ul [anonim] i-a raspuns lui bursucul

   N-are nicio relevanta "impactul" tau, cat timp aici e tras de par pactul dintre infractorii legiuitori (bine plasati in zona de grantzuire cu intelopii) si aplicarea retroactiva mai favorabila a legii penale pentru reducerea substantiala a termenului de prescriptie a condamnarii si/sau a executarii pedepsei. Cele mai atragatoare oferte de scutire a legii penale se situeaza sub limita a o data plus jumatate din cuantumul maxim al pedepsei.
   In concluzie "impactul" tau bate campii pe langa ulita, mult sub opinia strazii.
 • +4 (4 voturi)    
  Asta chiar ne ia de prosti? (Marţi, 17 martie 2009, 9:55)

  abramburel [anonim]

  Cum adica "dimpotriva"?
  Adica orice om cinstit vazand el ca s-au marit pedepsele ce va zice: hai taticu sa fac si eu un jaf ceva, ca acum se dau ani buni de puscarie, e oferta.

  Sau invers, baietii predispusi sa comita infractiuni ce or sa zica: aah, pai doar 3 luni pentru un viol, nu se mai merita domne, ia hai sa ma calugaresc eu, nici puscarias nu mai poti sa fii zilele astea.

  Cine intelege altfel decat de bici in Romania? (si nu numai) Pai educatia nu se face in directia "bai nu e bine pentru ca faci rau oamenilor si societatii" ci "bai daca faci asta te-ai ras, ti-ai ratat viata in puscarie"

  Si cel mai important: cum ajung astfel de oameni sa fie ministrii in Romania?!?
  • +1 (1 vot)    
   E un bun ministru pt socrul lui, Calin Zamfirescu (Marţi, 17 martie 2009, 11:33)

   Tata Omidu [anonim] i-a raspuns lui abramburel

   De cand Predoiu a ajuns ministru, socrul lui, Calin Zamfirescu, a scapat de o urmarire penala, cea legata de jefuirea Bancii Internationale a Religiilor.
   Poate ar trebui sa se verifice daca termenele de prescriptie mult mai avantajoase pt infractori dupa noul cod penal il face pe socru-su sa-l aprecieze si in alte tinichele de coada penala.

   Calin Andrei Zamfirescu, presedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, aparatorul lui Dan Voiculescu, asociat cu ginerele la firma de avocatura SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu, cap de mafie a lichidatorilor judicari impreuna cu Arin Octav Stanescu, (fost "Reconversie si Valorificare Active", chiriasi ai lui Nastase in apartamentele matusii tamara, cu plati barosane direct catre fam Nastase, matusa era ocupata doar cu garsoniera),apoi, initiator- prin interpusi parlamentari si ministri -al unor legi si modificari de legi, inclusiv in materie de faliment si lichidare judiciara.
 • +4 (4 voturi)    
  impuscati-i daca nu mai reactioneaza la pedepse... (Marţi, 17 martie 2009, 10:06)

  aa [anonim]

  daca nu mai sunt sensibili infractorii la pedepse, atunci cred ca ar trebui impuscati, ptr. ca nu mai pot fi corectati.
  Astfel se degreveaza si bugetul de plata ~ 6 mil. pe luna pe fiecare detinut.
 • 0 (0 voturi)    
  Asta ori e idiot, ori e mafiot! (Marţi, 17 martie 2009, 16:53)

  mercea [anonim]

  Ministrul justitiei ori e mafiot, ori e idiot!
  Folosind logica lui, pai hai sa nu mai existe pedepse deloc, asa nu o sa mai fie nici infractori pentru ca "pedepsele mari incurajeaza infractorii" spre deosebire de pedepsele mici care-i descurajeaza, nu? Ce ineptie cumplita! Sau e ultima manifestare a mafiei ajunse in varful justitiei?
 • 0 (0 voturi)    
  schimbari (Marţi, 17 martie 2009, 17:23)

  roman [anonim]

  roman [anonim]
  Au fost judecati tradatorii care ne-au vandut economia si tara ? NU ! Se lalaie totul inarmati cu avocati plimbandu-se in masini straine !

  Acum ce face justitia ? Scade termenele de prescriptie ??? Aresteaza batrani de 70 de ani care si-au mutat hotarul in dispute cu rubedeniile ? Aresteaza gainari morti de foame intr-un stat care nu poate asigura protectie si educatie ?

  Acestia din urma sa fie pusi la munca fortata si sa fie si platiti, sa aibe ce manca ! Scopul nu este distrugerea personalitatii in inchisori , ci munca corecta.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by