Luni intra in vigoare masurile de reorganizare a Ministerului Administratiei si Internelor.

Ministrul Dan Nica a anuntat reducerea numarului de functii de conducere, cu precizarea ca nici un angajat nu va fi concediat. Ministerul are de acum doar opt directii generale, restul pana la 22 urmand sa fie comasate sau transformate in directii de rang inferior. Noul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna este comisarul-sef Ilie Cornel Serban, cel care a asigurat interimatul la conducerea DGIPI in ultima luna.

"Schimbarile au ca scop o reducere a aparatului acesta birocratic si vor acoperi deficitul din zona operativa, in special a politiei. Nu inseamna concedieri. Dupa cum stiti, Politia are un statut special si niciun angajat al Ministerului nu va ramane fara loc de munca decat daca acesta va dori. Din cele 22 de functii de director general adjunct au ramas 8, din cele 43 de functii de director general adjunct, 17 au fost desfiintate, si 10 au fost transformate in functie simpla de director adjunct", a explicat ministrul Nica.

Functia de sef al DGIPI, ocupata de Ilie Cornel Serban, este asimilata functiei de secretar de stat. Ministrul Internelor a anuntat, totodata, incetarea imputernicirii din functiile de secretar general adjunct a chestorilor de politie Tudor Danut, respectiv Cuhutencu Ion si imputernicirea pe o perioada de sase luni in functiile de secretar general adjunct a comisarilor sefi de politie Teodorescu Octav-Virgiliu si Ghimpau Aurelian, incetarea imputernicirii din functia de adjunct al inspectorului general al Politiei Romane a comisarilor-sefi de politie Bolbosanu Constantin si Trosca Florin si imputernicirea pe aceste functii a comisarilor-sefi de politie Calinescu Mihai si Bocaniala Tache, imputernicirea chestorului de politie Pirvu Dumitru in functia de adjunct al inspectorului general al Politiei Romane. Nica a precizat ca aceste reorganizari nu vor afecta misiunile de ordine si siguranta publica care se desfasoara zilnic.

33 de ofiteri cu functii mari de conducere sunt fie la dispozitie, fie au optat pentru incetarea raporturilor de serviciu cu Ministerul. Si-au incetat raporturile de serviciu cu Ministerul 20 ofiteri cu functii mari de conducere, dintre care 7 chestori si generali. Au fost pusi la dispozitie 13 ofiteri cu functii mari de conducere, din care 5 chestori.

De asemenea, Ministerul de Interne renunta la o parte din atributiile Agentiei Antidrog. "Vom transfera actiuni care tin de Agentia Nationala Antidrog la Ministerul Sanatatii. Ma refer la partea de tratament, medici, centrele samd, lucruri care nu aveau ce sa caute in Ministerul Administratiei si Internelor. Noi nu ne putem ocupa si sa-i prindem pe cei care sunt traficanti de droguri si sa-i si tratam pe cei care sunt in situatia respectiva", a declarat ministrul Nica.

Pana la sfarsitul lunii vor mai avea loc schimbari in cadrul Politiei, Politiei de Frontiera, Jandarmeriei si Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Pe de alta parte, decizia de a trece grupul special de protectie si interventie Acvila in subordinea Jandarmeriei a provocat un scandal de proportii. Toti membrii grupului au amenintat cu demisia - o suta de oameni antrenati pentru actiuni de contraterorism. Ministrul sustine insa ca pana acum nu a primit nicio demisie si ca unitatea va continua sa isi desfasoare activitatea in subordinea Jandarmeriei.

"Aceasta unitate speciala va intra in componenta Jandarmeriei Romane. Ea va actiona ca o structura care este bine pregatita si bine echipata, pregatita pentru interventie in cadrul planurilor comune pe care le va avea impreuna cu Jandarmeria. Jandarmeria, dupa cum stiti, are o brigada speciala si aceasta unitate speciala, Acvila, isi va desfasura activitatea sub controlul si coordonarea Jandarmeriei Romane. Ministrii de interne nu se ocupa sa faca controlul pazei obiectivelor si nu se ocupa ca sa vada daca predau armamentul la intrare, la iesire, si alte lucruri care tin de activitatea operativa", a precizat Nica.

Ministrul admira "lobby-ul intens" al angajatilor de la GSPI Acvila, care s-au aratat revoltati de mutarea structurii in subordinea Jandarmeriei Romane, dar a precizat ca, in urma procesului de reforma, nu doreste sa ramana nicio unitate fara control. "Nu exista cazuri de demisii. Acvila vor deveni jandarmi, daca optiunea lor va fi asa. Eu admir acest lobby intens", a completat ministrul Administratiei si Internelor.

Angajatii GSPI Acvila au postat pe forumul lor de discutii o serie de reactii fata de mutarea structurii in subordinea si controlul Jandarmeriei Romane, multi dintre angajati sustinand ca "Acvila a murit".