Ministrul de Interne, Dan Nica, a spus ca admira "lobby-ul intens" al angajatilor de la GSPI "Acvila", care s-au aratat revoltati de mutarea structurii in subordinea Jandarmeriei Romane, dar a precizat ca in urma procesului de reforma nu doreste sa ramana nicio unitate fara control.

Intrebat la conferinta de presa de duminica despre revolta celor o suta de angajati ai Grupului Special de Protectie si Interventie (GSPI) "Acvila" dupa decizia de trecere a structurii in subordinea si controlul Jandarmeriei Romane, ministrul Dan Nica a raspuns ca niciun angajat nu va fi dat afara.

"Aceasta unitate speciala va intra in componenta Jandarmeriei Romane, va actiona ca o structura bine pregatita si bine echipata, isi va desfasura activitatea sub controlul si coordonarea Jandarmeriei", a spus ministrul Nica.

Intrebat daca stie de intentia unor angajati de a demisiona, Nica a replicat: "Nu exista cazuri de demisii".

"Acvila vor deveni jandarmi, daca optiunea lor va fi asa. Eu admir acest lobby intens", a completat ministrul Administratiei si Internelor.

Angajatii GSPI "Acvila" au postat pe forumul lor de discutii o serie de reactii fata de mutarea structurii in subordinea si controlul Jandarmeriei Romane, multi dintre angajati sustinand ca "Acvila a murit".

Grupul Special de Protectie si Interventie "Acvila" a fost infiintat in 2003, la solicitarea Uniunii Europene, ca structura de interventie contraterorista.

In 2007, structura a devenit membra a retelei Atlas, un organism apartinand Europol, ca urmare a evenimentelor din 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii. "Acvila" este singura structura compatibila cu unitatile de interventie ale Uniunii Europene.

Peste 700 de posturi din aparatul central al Ministerului de Interne vor fi transferate la structurile operative incepand cu data de 15 martie, functiile de conducere urmand sa fie reduse cu 35%. La propunerea ministrului Dan Nica, au fost facute o serie de modificari legate de functionarea si organizarea ministerului.

Din 22 de directii generale aflate in componenta aparatului central au ramas numai 8, celelalte fiind transformate in directii cu rang inferior. Conform Ministerului de Interne, reorganizarea institutiei presupune, in principal, reducerea directiilor generale.