Grupul Special de Protectie si Interventie Acvila trece in subordinea Jandarmeriei

de D.G.     HotNews.ro
Duminică, 15 martie 2009, 18:49 Actualitate | Esenţial


Ministrul de Interne, Dan Nica, a spus ca admira "lobby-ul intens" al angajatilor de la GSPI "Acvila", care s-au aratat revoltati de mutarea structurii in subordinea Jandarmeriei Romane, dar a precizat ca in urma procesului de reforma nu doreste sa ramana nicio unitate fara control.

Intrebat la conferinta de presa de duminica despre revolta celor o suta de angajati ai Grupului Special de Protectie si Interventie (GSPI) "Acvila" dupa decizia de trecere a structurii in subordinea si controlul Jandarmeriei Romane, ministrul Dan Nica a raspuns ca niciun angajat nu va fi dat afara.

"Aceasta unitate speciala va intra in componenta Jandarmeriei Romane, va actiona ca o structura bine pregatita si bine echipata, isi va desfasura activitatea sub controlul si coordonarea Jandarmeriei", a spus ministrul Nica.

Intrebat daca stie de intentia unor angajati de a demisiona, Nica a replicat: "Nu exista cazuri de demisii".

"Acvila vor deveni jandarmi, daca optiunea lor va fi asa. Eu admir acest lobby intens", a completat ministrul Administratiei si Internelor.

Angajatii GSPI "Acvila" au postat pe forumul lor de discutii o serie de reactii fata de mutarea structurii in subordinea si controlul Jandarmeriei Romane, multi dintre angajati sustinand ca "Acvila a murit".

Grupul Special de Protectie si Interventie "Acvila" a fost infiintat in 2003, la solicitarea Uniunii Europene, ca structura de interventie contraterorista.

In 2007, structura a devenit membra a retelei Atlas, un organism apartinand Europol, ca urmare a evenimentelor din 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii. "Acvila" este singura structura compatibila cu unitatile de interventie ale Uniunii Europene.

Peste 700 de posturi din aparatul central al Ministerului de Interne vor fi transferate la structurile operative incepand cu data de 15 martie, functiile de conducere urmand sa fie reduse cu 35%. La propunerea ministrului Dan Nica, au fost facute o serie de modificari legate de functionarea si organizarea ministerului.

Din 22 de directii generale aflate in componenta aparatului central au ramas numai 8, celelalte fiind transformate in directii cu rang inferior. Conform Ministerului de Interne, reorganizarea institutiei presupune, in principal, reducerea directiilor generale.


Citeste mai multe despre   


8509 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  Mare.... (Duminică, 15 martie 2009, 19:00)

  Johann [anonim]

  ...dobitoc
  O unitate de elita avea si MAI si pe aia ai facut/.o flenduri, la sfatul unor binevoitori din jandarmerie, care abia-i asteptau pe acvileni sa le faca papucii...
 • 0 (0 voturi)    
  ALARMA (Duminică, 15 martie 2009, 19:25)

  iop [anonim]

  in atentia celor interesati as vrea sa va comunic ca la baza deciziei domnului nica sta renumitul GIGI RIZEA consilier personal pe probleme de ordine si siguranta publica .....finul lui VOICU sepepistul lui ILIESCU,si asa mai departe .....cei curiosi pot investiga putin
 • +2 (2 voturi)    
  Ordinul nu se discuta.... (Duminică, 15 martie 2009, 19:43)

  un roman [anonim]

  Se credeau SWAT acvilistii astia, si au ajuns sa verse lacrimi pe forumuri, adunatura de fetitze.................
  • 0 (0 voturi)    
   si cu securitatea noastra ce se intampla? (Luni, 16 martie 2009, 10:01)

   iris [anonim] i-a raspuns lui un roman

   cum a luat dl ministru acesta decizie? a avut timp de cand a fost instituit sa-si cunoasca ministerul (pregatit dinainte nu cred ca a fost, avand in vedere ca in decurs de cateva zile a fost propus ministru in speranta ca el nu isi va da demisia ca cei dinaintea lui) a fost in mijlocul lor? si-a dat el seama ca mai bine trec la jandarmi? sau a fost influentat dumnelui de diversi cu diverse interese???
   acum interlopii isi pot mari linistiti arsenalul lor de arme, pot iesi pe strada cu mai mult tupeu.. .. o alta unitate de luptatori a fost anihilata... Uraaaaaa!!
  • 0 (0 voturi)    
   respect (Duminică, 5 aprilie 2009, 7:35)

   glo glo [anonim] i-a raspuns lui un roman

   Am fost acolo! Respectati Acvila!
 • 0 (0 voturi)    
  criza? doar pt cei mici. (Duminică, 15 martie 2009, 21:08)

  cop [anonim]

  dak se reduc functiile de conducere poate se vor aloca bani de benzina pt masinile politiei ca ne/am saturat cat am pus din buzunare pt a merge la evenimente
 • 0 (0 voturi)    
  fara control.... (Duminică, 15 martie 2009, 22:00)

  vasi [anonim]

  ne ducem toti de ripa, problema cine il face....sint aia competenti or ba?
 • 0 (0 voturi)    
  Toti sunt de vina... (Duminică, 15 martie 2009, 23:11)

  cobra [anonim]

  Cei de la Acvila ca sunt superingâmfaţi, plini de ei, iar jandarmii, o recunosc ei singuri, sunt exemplu de prostie. Din păcate, când pui un jandarm la conducerea unei instituţii prostia se altoieşte.
  Vezi cazul SPP-ului care este condus de un jandarm (Pahontu) si de un ingâmfat (Cretu). Cei care au fost la misiuni conduse de ei au putut sa le demonstreze capacitatea intelectuala si profesionala. Norocul lor ca la noi terorismul nu este ca în alte ţări.
 • 0 (0 voturi)    
  corrrect! (Luni, 16 martie 2009, 7:32)

  florian [anonim]

  Ordinul este super corect. Politia este si trebuie sa ramana DEMILITARIZATA!
  Acvila sa fie integrata structurilor militatrizate adica Jandarmeriei. Si sa mai klase inganfarea ca in antitero sunt nuli. Doar la parada cu demonstratiile pentru presolari se pot lauda!
 • 0 (0 voturi)    
  Crima la MAI (Luni, 16 martie 2009, 8:53)

  margelatul [anonim]

  domnilor, ..., oare cum se poate numi restructurare o decizie luata in mare secret, cu usile inchise? oare nu trebuia sa fie implicati toti factorii de decizie din mai pt a se gasi solutiile cele mai bune? oare domnul nica si al domniei sale consilier sunt atat de experimentati in treburile mai? cum putem vorbi de restructurare cand o unitate ca acvila, nascuta tot pe vremea cand psd era la guvernare, iar ministru pe atunci era domnul rus, nascuta prin propunerile pe care comunitatea internationala le facea romaniei, de a avea o astfel de unitate flexibila, sustinuta puternic financiar, unde s-au format unii dintre cei mai profesionisti lucratori ai mai, prin imense sacrificii, iar acum, dupa 6 ani de existenta, timp in care 4 fosti ministri de interne <rus si saniuta de la psd, blaga de la pd si david de la pnl> au apreciat si respectat importanta acestei structuri, domnul nou ministru al internelor desfiinteaza, fiind gresit informat, acvila? spunea in declaratia domniei sale ca s-a urmarit controlul acestei structuri! serios? adica ceilalti 4 fosti ministri nu au controlat unitatea? sau mai bine spus, domnia sa, domnul nica, daca nu este in stare sa aibe sub control o unitate de 100 de oameni, cum poate controla un minister cu sute de mii de oameni? mai mult decat atat, ce treaba are acvila cu atributiile-i specifice pe linia protectiei demnitarilor si interventiei contrateroriste cu jandarmeria care are prin legea sa de functionare atributii, printre altele, paza obiectivelor, asigurarea masurilor de ordine publica la manifestari sportive, mitinguri, parcuri, scoli etc? ceea ce azi se intampla in mai, prin deciziile luate cu usile inchise, prin desfintarea unei unitati de elita (unica) a mai, dovedeste clar nu doar incompetenta celor care conduc aceasta institutie, dar si interesele mascate ce au ca rezultat astfel de decizii si implicatiile aferente!
  • 0 (0 voturi)    
   corect? (Luni, 16 martie 2009, 17:17)

   sek [anonim] i-a raspuns lui margelatul

   e posibil ca aceastä mutare sä fi apärut la solicitarea S.R.I.?
   Acvila si A.T.-ul de la SRI se cam certau in privinta atributiilor de serviciu. Cine intervine in cazul luärii si eliberärii ostaticilor, si care este de fapt definitia terorismului? Ce spune Acvila si ce spune AT-ul.? In privinta trecerii in subordinea Jandarmeriei a GSPI-ului, mare gresealä. Acvila este deja o institutie cu caracter propriu, care trebuie sä serveascä conform atributiilor propriei constructii, iar managementul administrativ al acesteia nu trebuie intoxicat cu pofta unuia ce se considerä expert pe ordinea si linistea publicä.Sunt douä präjituri diferite...
   • 0 (0 voturi)    
    ghoul_darkstrom@yahoo.com (Joi, 4 noiembrie 2010, 11:38)

    Paul [anonim] i-a raspuns lui sek

    E o problema, toate atributiile GSPI Acvila le aveau alte unitati care puteau fi modernizate si aduse la standarde internationale, am mai comentat chestia asta! Nu este nevoie de o unitate de elita ca GSPI Acvila in subordinea MAI, pentru ca au SIAS, SSPIR si in cazul in care se intampla ceva gen larea de ostatici din teatrul de la Moscova (asta fiind principalul argument pentru crearea Acvila) MAI ar trebui sa contacteze SRI sa ceara interventia BAT sau sa trimita trupele SIAS (si astia au atributii antitero)!
  • 0 (0 voturi)    
   raspund (Duminică, 5 aprilie 2009, 7:40)

   sal SbP [anonim] i-a raspuns lui margelatul

   sunt alaturi de voi, dar tot crtg v-a tras-o
   sunt mandru ca v-am avut ca si colegi dar ratatii astia au rezecat singurul organ sanatos al MAI.
   Si eu am luat-o de la inceput, va doresc si voua la fel!
   BAfta multa, sufar alaturi!
   • 0 (0 voturi)    
    Corect (Joi, 4 noiembrie 2010, 11:50)

    LP [anonim] i-a raspuns lui sal SbP

    Oricum ai privi lucrurile trebuiau imbunatatite unitatile existente, nu creata una noua!
 • 0 (0 voturi)    
  O decizie de bun simt (Luni, 16 martie 2009, 16:25)

  noname [anonim]

  Nu sunt singurii membri la atlas...domnilor ziaristi mai cititi si informati-va. Si sias ,structura de interventie a politiei la nivel de igpr este membra atlas .in alta ordine de idei o unitate suplimentara de interventie la nivel de minister de interne ea ceva artificial.Au precizat cumva domnii de la acvila cati bani au inghitit din fondurile mi si cate misiuni au la activ?...sa ne scuteasca cu protectiile de demnitari...sunt alte structuri specializate pentru asta.si domnilor ziaristi...unitatea nu a fost creata la cererea uniunii europene...hai sa fim seriosi,chiar nu cititi ce scrieti?Dotare?DAAA in timp ce politistul de pe strada umbla cu o uniforma pentru care i se retin bani ei se plimba in tuareguri si cheltuie o gramada de bani pentru cursuri in strainatate care nu si-au dovedit eficienta pentru ca nu au fost folositi in misiuni.Asa ca....ne vedem pe stadion domnilor de la acvila!
 • 0 (0 voturi)    
  acvila (Luni, 16 martie 2009, 19:27)

  politistu [anonim]

  Poate mai verifica domnul ministru la aceasta structura si felul in care erau promovati agentii in functii de ofiteri, cum ofiterii debutanti ocupa functii de conducere ca doar au "pile suspuse" datorita misiunilor de protectie pe care le faceau.De ce se simt asa jigniti, cu ce sunt mai superiori decat jandarmii? sau poate nu mai pot face manevre ieftine si vor fi pusi la munca adevarata, nu la tocat fonduri.Este o decizie corecta.
 • 0 (0 voturi)    
  GG !! (Miercuri, 18 martie 2009, 21:18)

  Joe Doescu [anonim]

  "iop [anonim]
  in atentia celor interesati as vrea sa va comunic ca la baza deciziei domnului nica sta renumitul gigi rizea consilier personal pe probleme de ordine si siguranta publica .....finul lui voicu sepepistul lui iliescu,si asa mai departe .....cei curiosi pot investiga putin "
  daca este asa ... atunci ... bravo d-le rizea !! :))
  • 0 (0 voturi)    
   acvila???? (Joi, 19 martie 2009, 16:13)

   hpc [anonim] i-a raspuns lui Joe Doescu

   sunt deacord cu trecerea celor de la acvila in subordinea jandarmeriei. sistemul lor se bazeaza pe cel militar, la fel si ierarhia lor. Nu se poate ca nishte demilitarizati sa se ocupe de chestiuni de siguranta nationala.
   • 0 (0 voturi)    
    subiectul dezbatut (Duminică, 17 mai 2009, 9:53)

    Milu crocodilu [anonim] i-a raspuns lui hpc

    este ok ce se intimpla cu acvila,nu aveau obietul muncii inainte de dsfintare.Paza ,escorta si protectie pot face si din cadrul BSIJ si mai ales pe bani putini cu masini ieftine si cu profesionalism asemanator.TARA aceasta este plina de structuri de diferite feluri care se calca pe picioare,dar,eficacitate I O C .HAI PAAAAAA
 • 0 (0 voturi)    
  soldat (Marţi, 28 aprilie 2009, 15:09)

  LEGENDA VIE [anonim]

  Habar au uni ce inseamna respectul fata de cei care vor sa apere tara acesta plina de infractori care mai au putin si vin sa te omoare in casa si nimeni nu le face nmc.Respect pe oamenii aceaia care au fost in Acvila si poate vreodata va veni cineva si va pune din nou baza unitatii acesteia.
  • 0 (0 voturi)    
   legende (Sâmbătă, 9 ianuarie 2010, 23:09)

   dan [anonim] i-a raspuns lui LEGENDA VIE

   Lucrez de 3 anu in " sistem" si sa stiti ca Blackwater nu a avut niciodata angajati romani! Sunt f exclusivisti. U existat la un moment dat static security recrutati din trupele speciale Chiliene dar a fost o chestie de moment.
   Romani au lucrat ca PSD( protective security detail) la Dyncorp International dar s-au facut de ras pentru caau fost trimisi de o firma recrutoare din romania si nu au stiut sa-i sorteze. Nu poti fi mercenar profesionist lucrand ca infanterist sau ca jandarm. Chiar daca ai fost in Irak cu armata romana. Apoi au mai fost un grup de Romani la Sabre security ( aia proveneau de la Acvila) au fost dati toti afara pt ca nu au trecut testele de angajare si si-au luat si porecla de Mupets de la englezi..
   Mai sunt f putini romani care lucreaza ca profesionisti dar aceea provin de la Misiuni Speciale si au facut scoli pe banii lor ca sa-si obtina licenta in securitate.Ca sa stiti: te poti angaja ca PSD numai daca ai scoala ( ronin , triple canopy , phoenix, NSC) si costa minim 7000 dolari ca sa iei licenta- si asta in caz ca treci de examene.
 • 0 (0 voturi)    
  respect pt cei ce vor sa faca ceva pt tara asta... (Luni, 18 octombrie 2010, 0:32)

  shark [anonim]

  mai frate astia is nebuni...am tot respectul pt aceasta unitate...in sfarsit intram si noi in standardele ue...de fapt in ochii celor de la cinducerea ue...de ce nu le dam o sansa acestei echipa sa isis arate valoarea??de ce romanii intotdeuna cred ca noi nu putem fi ca altii??
  • 0 (0 voturi)    
   ghoul_darkstrom@yahoo.com (Joi, 4 noiembrie 2010, 11:01)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui shark

   Pai avem unitati speciale, fosta USLA, actuala BAT era facuta tot dupa sistem german! Avem SPPul, care cica e destul de bun! Acestea trebuiau perfectionate si aduse la standardele europene!
   Sunt absolut sigur ca BATul se putea ocupa si de misiuni asimetrice, deci nu se vede o utilitate a unitatii Acvila! Mai avem si SIAS care e la nivel european, si se poate ocupa de misiuni asimetrice la nivel intern, si BAT si brigada "Vlad Tepes" au atributii la nivel extern, in mod sigur si misiuni asimetrice!
 • 0 (0 voturi)    
  Atributii Acvila (Joi, 4 noiembrie 2010, 10:24)

  Paul [anonim]

  Acvila aveau 3 atributii.
  1. Actiuni Antitero
  2. Protectia Demnitarilor
  3. Misiuni Asimetrice
  La prima atributie intrau peste BATul SRIului.
  La a doua atributie intrau peste SPP.
  A treia atributie putea fi facuta si de BAT sau SIAS/SSPIR in mod sigur. De fapt aceasta este atributie era singura care ar putea sa faca unitatea aceasta diferita de celelalte, insa e a treia atributie, nu prima!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version