Masurile care stabilesc modul de abordare a cazurilor de urgenta in unitatile spitalicesti, printre care internarea obligatorie a pacientilor in stare grava, intra in vigoare de luni, a anuntat, duminica, ministrul Ionut Bazac.

Potrivit noilor reglementari, medicii de garda de la Unitatea Primiri Urgente (UPU) vor putea decide internarea obligatorie a pacientiilor care necesita consultatii din partea mai multor specialisti, daca acestia din urma nu doresc internarea in sectia respectiva. In situatii exceptionale, pacientul poate fi internat cu acordul medicului-sef UPU si al conducerii spitalului.

In cadrul unitatilor de primiri urgente, managerii spitalelor de urgenta din tara vor avea obligatia sa amenajeze saloane de observatie, unde pacientii vor sta sub observatie pana la 24 de ore.

Toate spitalele de urgenta din tara vor fi nevoite sa aloce cel putin 5% din numarul de paturi ale spitalului pentru necesitatile UPU. Raportarea locurilor libere se va face pana la ora 12, de catre medicul sef al fiecarei sectii.

Mai mult, in termen de 60 de zile, in Capitala va fi infiintat un dispecerat unic pentru locurile libere din spitalele de urgenta.

In ceea ce priveste sistemul de primiri urgente, ministrul Sanatatii a aprobat, recent, Protocolul national de triaj al pacientilor in caz de urgenta, care stabileste regulile de triaj pentru cazurile de urgenta care se prezinta in Unitatea de Primiri Urgente (UPU), astfel incat persoanele aflate in starea cea mai grava sa aiba prioritate la consultatie.

De asemenea, protocolul stabileste timpul maxim de la sosire pana la consultarea de catre primul medic.

Potrivit protocolului, cazurile pot fi clasificate in cinci categorii, de la Cod Rosu, ce inseamna pacient in stare extrem de grava, care trebuie consultat imediat, pana la Cod Alb, ce prevede ca pacientul sa fie consultat in maximum 120 de minute. Codurile intermediare sunt Galben (pacientul sã fie consultat in maximum 10 minute), Verde (timp maxim de asteptare - 30 de minute) si Albastru (timp maxim de asteptare - 60 de minute).