Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, sambata, la Arad, ca intentioneaza sa transfere o parte din traficul greu de marfuri si substante periculoase de pe calea rutiera pe cea ferata,relateaza NewsIn. Berceanu a sustinut ca, in acest fel, vor fi protejate drumurile, care in prezent sunt supraaglomerate, si nu se vor mai distruge in timp scurt.

„Incercam, cu foarte slabe rezultate pana in prezent, cu extreme de slabe rezultate, sa mai mutam din traficul greu, din traficul de marfuri grele si periculoase pe feroviar. Romania are o retea feroviara extreme de puternica fata de alte tari si foarte extinsa. Avem cale ferata mai peste tot, numai ca e intr-o stare jalnica.

Si aici intervine un fel de ciclu vicios. Din cauza situatiei in care e calea ferata nu se merge bine pe ea. Din cauza ca nu se merge pe ea nu se incaseaza si din cauza ca nu se incaseaza nu putem sa facem investitii. Din toate aceste cauze, traficul e pe rutier si strica drumurile, pe care cu foarte multi bani le facem. Am putea sa le pastram intr-o stare mai buna daca am muta traficul greu de pe rutier pe feroviar“, a declarat Radu Berceanu.

Radu Berceanu a mai spus ca in prezent se plateste, celor care detin infrastructura, o taxa pe tren, „ceea ce este foarte in neregula“. Ministrul a spus ca este pregatita schimbarea acestei taxe in una pe tona/kilometru, din tren/kilometru. „Atunci, multe lucruri se vor schimba in timp. Vom incepe sa incasam altfel si sa vedem cum se pot imbunatati lucrurile“, a mai afirmat ministrul Transporturilor.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a fost prezent sambata, la Arad, unde a semnat contractul de proiectare si executie a centurii in regim de autostrada a municipiului Arad, in valoare de 115 milioane lei, parte a autostrazii Arad-Timisoara.