Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, vineri, ca proiectul de Cod penal introduce o infractiune noua privind vatamarea fatului, de la declansarea nasterii pana la terminarea acestui proces, mentionand ca nu se sanctioneaza femeia care isi provoaca singura avortul, informeaza Mediafax.

Noul Cod penal nu contine diferente de substanta fata de Codul penal in vigoare, in ceea ce priveste femeia insarcinata care isi provoaca avortul, singura diferenta fiind aceea ca se mentioneaza in mod expres nesanctionarea femeii insarcinate care isi provoaca singura avortul, in actuala legislatie nesanctionarea fiind dedusa din ansamblul reglementarii privind avortul.

Catalin Predoiu a explicat ca, in considerarea protejarii unor valori sociale deosebit de importante, a fost introdus un articol care incrimineaza fapta de vatamare a fatului, care sa asigure protectia vietii in devenire, pe durata unei perioade ramasa neacoperita in reglementarea actuala. Este vorba despre intervalul cuprins intre momentul declansarii procesului nasterii, moment din care nu se mai poate discuta despre o infractiune de avort, si momentul incheierii acestui proces.

Aceasta prevedere a aparut pentru ca practica a demonstrat ca in interiorul acestui interval se pot comite numeroase infractiuni impotriva fatului, de la cazuri de culpa medicala in asistarea nasterii, soldate cu moartea sau vatamarea fatului si pana la fapte intentionate.

  • Noul Cod penal nu incrimineaza incestul intre adulti, dar mareste pedeapsa pentru abuzarea minorilor

Profesorul Valerian Cioclei, unul dintre specialistii care au lucrat la elaborarea proiectului Codului Penal, a explicat ca noile prevederi nu mai incrimineaza incestul dintre persoanele majore care au consimtit aceasta relatie, dar sanctioneaza mai drastic abuzul incestuos asupra minorilor.

"Noul text nu mai incrimineaza relatia incestuoasa intre doua persoane majore care au consimtit in mod liber la aceasta relatie. Din punctul de vedere al Comisiei, aceasta relatie incestuoasa intre persoanele majore este o chestiune care tine mai mult de o patologie sociala, eventual de o patologie medicala. Sunt lucruri care ne intristeaza, sunt lucruri imorale, dar nu orice e imoral trebuie sa fie penal, pentru ca noi avem convingerea ca pe aceste persoane nu le putem in niciun fel ajuta dandu-le sanctiuni", a spus profesorul universitar Valerian Cioclei, citat de Mediafax.

Acesta a mai afirmat ca astfel de reglementari exista si in alte legislatii.

Profesorul a precizat insa ca raman sever incriminate atat violul incestuos cat si actul sexual cu un minor care are caracter incestuos. "In plus, apare agresiunea sexuala care, daca are un caracter incestuos, este aspru pedepsita. Sunt fapte grave care merita a fi pedepsite si avem textele respective", a explicat Cioclei.