Sindicatul Managerilor Publici protesteaza fata de intentia Guvernului de eliminare a sporului de 55 la suta acordat pentru a atrage in administratia publica tineri pregatiti de Uniunea Europeana. Anularea acestui spor este prevazuta in proiectul de Ordonanta de urgenta pentru eliminarea unor sporuri din sectorul bugetar. Sindicatul Managerilor Publici numara mai putin de 200 de persoane si nu are suficienta forta la negocierile de la Ministerul Muncii.

Ei argumenteaza ca prin eliminarea sporului specific de manager public se vor pierde fonduri PHARE de aproape 36 de milioane de euro, suma care nu este compensata prin reducerea cheltuielilor cu acesti functionari. Multi dintre managerii publici se gandesc sa plece din sistem intrucat nu ar mai fi stimulati material. In plus nu se stie ce se va intampla cu noul ciclu de manageri publici pentru pregatirea caruia Uniunea Europeana cheltuieste deja 3,5 milioane de euro.

Managerii publici activeaza la toate nivelurile administraţiei publice. Ei sunt responsabili de gestionarea unor proiecte europene de zeci de milioane de euro. Programul de pregatire a corpului de manageri publici a început în 2003 la initiativa Uniunii Europene si cu sprijinul financiar al acesteia.