Ministerul Muncii a anuntat joi ca este de acord ca si in 2009 orele suplimentare sa le fie platite bugetarilor, daca nu li se pot acorda ore libere, iar luni vor avea loc noi negocieri privind salariile de merit si primele, informeaza NewsIn. Tot azi, Ministerul Muncii a mai anuntat ca legea unica a salarizarii in sistemul bugetar se va aplica din 2010 si nu din 2009, chiar daca negocierile cu sindicatele vor fi finalizate in prima parte a acestui an.

"In cazul in care nu se pot acorda ore libere pentru cei care au lucrat peste program, acestea se vor plati, potrivit Codului Muncii. Din cele 23 de articole ale ordonantei privind sporurile si salariile pe care le-am negociat cu sindicatele au ramas in divergenta doar trei, cele legate de prime, salarii de merit si dreptul ordonatorilor de credite de a lua masuri pentru limitarea cheltuielilor bugetare", a spus secretarul de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), Valentin Mocanu.

Reprezentantii sindicatelor sustin ca, in acest an, bugetele alocate ministerelor sunt cu 20% mai mici decat cele din 2008, iar acest lucru ar putea duce la disponibilizari in sectorul bugetar.

"Guvernul doreste reducerea cheltuielilor de personal cu 20%, iar in situatia in care bugetele alocate ministerelor pentru salarizare nu vor fi suficiente se vor lua masuri in consecinta si se poate ajunge si la disponibilizari", a declarat presedintele Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu.

Liderul sindical a mai declarat ca profesorii cer in continuare aplicarea legii privind cresterea salariilor in invatamant, chiar daca in prezent autoritatile pun problema crizei financiare.

Pe de alta parte, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu, a afirmat ca, in urma negocierilor, s-a convenit ca profesorii sa primeasca in continuare cei 100 de euro pentru procurarea manualelor de specialitate, iar naveta pentru elevi si personalul din invatamant sa fie decontata si in 2009.

Cat priveste Legea unica a salarizarii in sistemul bugetar, Ministerul Muncii a anuntat ca aceasta se va aplica din 2010 si nu din 2009, chiar daca negocierile cu sindicatele vor fi finalizate in prima parte a acestui an.

"Chiar daca vom reusi sa finalizam negocierile cu sindicatele pana la sfarsitul lunii aprilie, legea privind salarizarea unica in sistemul bugetar se va aplica din 2010. Asa cum s-a prevazut si in protocolul semnat in octombrie 2008 intre Guvern si sindicate, aceasta lege va face ca, pana in 2014, raportul dintre salariul minim si cel maxim din sectorul bugetar sa fie de 1 la 15", a afirmat reprezentantul Ministerului Muncii, noteaza NewsIn.