Romania intampina probleme de mentalitate in domeniul colectarii selective a deseurilor, a declarat pentru EurActiv.ro, Joachim Quoden, manager general al Pro Europe. Organizatia reuneste toate sistemele Punctul Verde de recuperare pentru indeplinirea obligatiilor de reciclare si valorificare ale agentilor economici care introduc pe piata produse ambalate. "Am aflat astazi ca sunt zone in Romania unde nu exista managementul deseurilor", a afirmat Quoden.

Cum afecteaza criza economica indeplinirea obligatiilor legale la nivel national si european?

J. Q: Bineinteles, criza finanaciara are efecte imediate si asupra pietei de reciclare, deoarece productia de masini noi, hartie si asa mai departe scade, iar cererea pentru materiale uzate urmeaza aceeasi tendinta. Multe tari, in special cele care exportau astfel de materiale in China, au avut la inceput ceva probleme, insa in linii mari situatia in acest domeniu este sub control in majoritatea acestor tari. Dupa un prim soc, ne-am dat seama ca exista in Europa capacitate suficienta pentru reciclarea deseurilor. Provocarea este acum ca cererea sa fie din nou stimulata. Inteleg ca la ora actuala sunt niste stocuri, dar situatia incepe sa se imbunatateasca. Chiar si China a redeschis de curand frontiera pentru a cere materiale. Se pare ca ce a fost mai greu a trecut, dar nu se stie niciodata.

Cum este vazuta Romania in domeniul colectarii selective? In ce stadiu se afla, ce mai trebuie realizat in vederea indeplinirii directivelor europene?

J. Q: Romania e pe drumul cel bun. Primele rezultate dupa cinci ani sunt destul de bune. Dar, desigur, mai sunt multe de facut. Am aflat astazi ca sunt zone in Romania unde nu exista managementul deseurilor. In aceasta situatie, daca nu exista deloc colectare a deseurilor, e greu sa pui la punct sistemul de colectare selectiva.

Articol integral EurActiv.ro