Adevaratele motive ale expulzarii diplomatilor militari din Romania au legatura cu tentativa actualului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, de a-si spori ratingul electoral. Este o ultima ipoteza avansata de saptamanalul Zerkalo Nedeli. Publicatia ucraineana aminteste ca pentru noiembrie au fost programate in Romania alegeri prezidentiale, iar seful statului planuieste sa castige un al doilea mandat.

In contextul verdictului Curtii de justitie de la Haga, Basescu s-a gandit sa viziteze Ucraina, unde intentiona sa semnese acordul vizand deplasarea frontaliera si dorea, de asemenea, sa-i intalneasca pe reprezentantii romanilor din regiunile unde acestia traiesc compact si sa deschida o serie de institutii de invatamant.

In opinia ziarului de la Kiev, acest lucru i-ar fi permis presedintelui Basescu sa apara in fata alegatorilor sai ca un om de stat care incearca sa readuca unele teritorii in componenta Romaniei. Dar vizita nu a mai avut loc si, prin urmare, scenariul de incepere a campaniei electorale s-a schimbat pentru presedintele roman.

“Iar daca nu a reusit sa ajunga intregitorul tarii, acest politician nu are nimic impotriva de a-si ridica ratingul prin intermediul unei demonstrative lupte dure cu inamicul extern. Bucurestiul nu are o paleta larga de candidati pentru acest rol. Ungaria, cu care Romania are de multi ani relatii tensionate, este aliat in NATO si partener in UE. Bulgaria este, la randul ei, membru NATO si UE. Moldova este o tara pe care actualul presedinte o considera o greseala pe harta Europei, pentru ca a fost dintotdeauna pamant romanesc. Din Rusia vine gazul pentru casele si intreprinderile din Romania. In plus, Bucurestiul intentioneaza in ultimul timp sa intareasca relatiile sale cu Moscova. Ramane Ucraina care, din cauza permanentei sale crize politice interne este considerata slaba si neascultatoare”, crede ziarul, adaugand ca nu stie daca acest scandal de spionaj va contribui la cresterea popularitatii lui Basescu.

“Deocamdata, singurul rezultat concret al deciziei autoritatilor romane de a dezvalui povestea cu atasatii militari ucraineni il constituie inrautatirea relatiilor dintre Kiev si Bucuresti pentru multe luni de acum inaine”, sustine Zerkalo Nedeli.