Fondul Monetar International a facut apel vineri la analizarea unor noi masuri de relansare bugetara pentru anul viitor, in conditiile in care, "probabil", "slabiciunea economiei mondiale va continua si in 2010", relateaza AFP.

"Avand in vedere slabiciunea economiei mondiale in urmatorii doi ani, posibilitatea abordarii unor noi masuri de relansare bugetara ar trebui examinata", afirma FMI, in raportul intitulat "Argumente in favoarea unei relansari mondiale".

"Prioritatea pe care trebuie sa o aiba in vedere statele este sanatatea economiei nationale si perspectivele de crestere. Cu cat economia este mai slaba, cu atat tarile trebuie sa faca mai mult pentru a o sustine si pentru a o intari", a precizat, intr-o conferinta de presa, directorul pentru afaceri bugetare al FMI, Carlo Cottarelli.

"Asa cum o arata simularile noastre, cheltuielile pentru investitii facute de state ar putea avea un efect multiplicator considerabil asupra economiilor", precizeaza FMI.

Fondul descrie un "scenariu ideal in care relansarea bugetara la scara mondiala este sustinuta printr-o politica monetara supla, iar sectoarele financiare nationale aflate sub presiune sunt sustinute de catre stat".

In acest caz, crede FMI, "fiecare dolar cheltuit pentru investitii publice poate contribui la cresterea produsului intern brut cu circa trei dolari".